Menüpontok

2013. szeptember 6., péntek

Csípős-paradicsomos babrgau

Piedone után szabadon, valami babos ételt kívántam meg a napokban. Nem hagymás babra, hanem valami másra vágytam! Száraz fehérbab, korábban elkészített paradicsom-salsa, mindenféle zöldségek voltak itthon, már csak ki kellett találni, hogy mi legyen belőle.

Kell hozzá:
80 dkg száraz fehérbab,
1 közepes darab csili,
4 közepes paradicsom,
2 szál újhagyma, bazsalikom,
1 ek. olívaolaj, só, őrölt bors.

Elkészítés:
A paradicsomokat apró kockára vágjuk, az újhagymát pedig felkarikázzuk. A közepes csilit kimagozzuk, jó apróra összevágjuk. Hozzátesszük az olívaolajat, ízesítjük sóval, borssal, bazsalikommal, majd a hűtőbe tesszük, hogy hűljön-érjen. Legjobb, ha egy egész éjszakát ott áll, másnap viszont vegyétek ki, hogy ne legyen túl hideg. A babot szintén előző este áztassátok be.
Következő nap lehet hozzákezdeni a főzéshez. A beáztatott babot egy fazékban, borssal, sóval, babérlevéllel, egész kevés zsiradékkal együtt tegyétek fel főni. Mikor már majdnem kész, hintsétek meg egy kis fűszerpaprikával. Az utolsó mozzanatként mehet hozzá a csípős paradicsomos ragu, s még néhány percig hagyjátok rotyogni.

Figyelem!
Embörösen csípős étel lesz így, ám aki ezt szereti, annak biztosan ízleni fog. Akár még egy húsétel mellé is el tudom képzelni. Én finom házikenyérrel ettem, de illik hozzá a rizs, a burgonya, főzhettek mellé tésztát is, de a kuszkusz, bulgur, köles sem megvetendő kísérő. Macskajajos „közérzetre” különösen javallott! :-)