Menüpontok

2012. május 21., hétfő

Rozmaringos vaddisznósonka friss tavaszi salátával

Egy igazi friss, tavaszias ételt szeretnék ma bemutatni. Igazából mindent lehet variálni, nincs túl sok szabály benne, csak a vaddisznósonka. Minden mindennel helyettesíthető.

Alapanyagok, elkészítés:
A vaddisznósonkát megfőzőm, majd hagyom kihűlni hagyományosan a főzőlében. Egy jó húszdekás darabnak egy-másfél óra főzési idő kell.
Egy kisebb fej jégsalátát leveleire szedem, majd nagyobb darabokra vágom. Ha van friss medvehagyma, úgy egy kisebb csokrot megmosunk, és szintén összevágunk. Fél kígyóuborkát kockára, egy közepes paradicsomot pedig cikkekre szelünk. A legvégén friss retekből is hozzászelünk néhány kisebb és vékonyabb szeletet. Az egészet fűszerezzük sóval, borssal, és jól összeforgatjuk.
A kihűlt és pihentetett vaddisznósonkából fejenként öt szeletet számolva, nem túl vastag szeleteket vágunk, ezeket egész enyhén olívaolajon megpirítjuk. A salátára tálaláskor kevés olívaolajat öntünk, és mellétesszük a sonkaszeleteket.

Tipp:
Ha valaki a mártásosabb, levesebb salátákat szereti, akkor könnyen összeüthet mellé egy kis vinaigrett-et. Nem kell hozzá más csak egy kis fehérborecet, olívaolaj, mustár, só, bors, meg egy egész kevés cukor. Habverővel összekeverjük az ecetet, a mustárt, majd hozzáadjuk a cukrot, a sót és a borsot. Az olajat csak a végén adjuk hozzá apránként, miközben folyamatosan keverjük.

A vaddisznósonkát a Vadvilág biztosította. Köszönjük! :-)