Menüpontok

2014. február 15., szombat

Bőrén sült lazac majonézes burgonyával és gyümölcsökkel

Nem az első eset, hogy a halak királynőjét gyümölcsökkel párosítottuk, erre volt már példa, viszont először sütöttük bőrével együtt. Kíváncsiak voltunk menyire fog sikerülni, hiszen egy jól sütött lazac, a ropogós bőrével együtt külön élményt jelent.

Hozzávalók (2 főre):
2 szelet bőrös lazacfilé,
3-4 közepes burgonya,
néhány gerezd narancs,
fél narancs leve,
2 ek. vörös áfonya,
vaj, olivaolaj,
citrombors,
só, citrom

Elkészítés:
A lazacot a bőrös felén, nagyjából fél centinkként beirdaljuk. Sózzuk, borsozzuk (citrombors) ügyelve arra, hogy a vágások közé is jusson, és rövid időre hűtőbe tesszük. Fél narancs levét kinyomjuk, ebbe tesszük a vörös áfonyát és pár gerezd narancsot. Időközben a burgonyát héjában tesszük fel főni, majd megtisztítjuk, karikára vágjuk. Szokásos módon, majonézt készítünk (egy tojás sárgájával). Kevés vajon és olívaolajon a halat a bőrével lefelé sütni kezdjük. Mikor világosodni kezd, alulról nagyjából a közepére ért, megfordítjuk és a másik oldalán is sütjük, addig, míg teljesen kivilágosodik. Nem kell több idő, mert ez pont elegendő, s ilyenkor még a közepe is kellően szaftos. 

Formázógyűrűbe tesszük a felkarikázott, vajon kissé megfuttatott krumplit, rákanalazunk kevés majonézt, a halat pedig a tetejére helyezzük. A fél narancs levében hagyott narancsgerezdekkel, vörös áfonyával és persze citrommal együtt tálaljuk.