Menüpontok

2012. július 24., kedd

"Pergelt" csirkezúza házi tarhonyával

Amolyan békebeli, kockás terítős, jó polgári vendéglőkbe való fogásra támadt gusztusom. Nagyon szeretem ezeket a hagyományos, kissé rusztikus fogásokat, melyeket fogyasztva olyan „krúdys”, olyan „szindbádos” érzés tölti el az embert!

Ezért talán megbocsájtjátok nekem, ha a pörkölt változatát is régiesen írtam a címben (a lá Czifray). Akár így, akár úgy, szerintem ez egy nagyszerű fogás, amit lassanként kezdünk elfelejteni. Ha az éttermek, vendéglők kínálatából indulok ki, akkor biztosan!
Jó kilónyi csirkezúzát alaposan megmosunk, majd csíkokra vágjuk. A pörköltalapot hagyományos módon elkészítjük, ha egyszer visszasült zsírjára, beletesszük az összevágott zúzát. Szokásos fűszerekkel – só, bors, kömény – ízesítjük, teszünk bele egy kisebb paprikát és egy közepes paradicsomot. Mikor kész a pörkölt egy kevés majoránnával ízesítjük még.
Mialatt készül a pörkölt, elkészítjük a házi tarhonyát.  Fél kiló liszthez 2 tojást, sót és annyi vizet tettem, hogy az eredmény egy kemény gyúrt tészta legyen. Azon nyomban lereszeltem a tésztát, közben sűrűn lisztezni kell, mert összeragad. Szétterítve kell szárítani egy háromnegyed órát, a fölösleges lisztet lerázni róla. Egy lábosban hagyományos módon le kell pirítani, majd kétszer annyi vízzel és egy fél fej hagymával együtt készre kell főzni. A végén érdemes konyharuhával letakarni, és kicsit állni hagyni a gőzben. Mi tejföllel és céklával együtt fogyasztottuk, de szerintem klasszikus hozzávalója az uborkasaláta.

Tipp:
Ha már a bevezetőben utaltam a kockás terítős vendéglőkre, akkor ezt a hangulatot fokozva, az ételhez természetesen kisfröccs dukál. Lehet az fehér, rozé, esetleg vörös is. Egyet ebéd előtt, kettőt ebéd közben, egyet utána levezetésként :-)