Menüpontok

2011. július 7., csütörtök

Láng György (George Lang) 1924-2011

George Lang, a világhírű vendéglátóipari szakember, tanácsadó, vendéglős, szakíró kedden, 86 éves korában elhunyt New Yorkban. Halálát Jenifer Harvey Lang erősítette meg, s elmondta, hogy egy ideje már Alzheimer-kórban szenvedett.


George Lang, aki Deutsch Györgyként látta meg a napvilágot Székesfehérváron, s később Láng Györgyre változtatta nevét, 1946-ban hagyta el hazáját. Eredetileg hegedűművésznek készült, de Amerikában már szakácsként, később bankett mendezserként vált ismertté. Dolgozott a világhírű Waldorf-Astoriában, a The Plaza-ban, majd a Restaurant Associates-hez került. Az úttörő vállalkozás, akkor élte virágkorát, mikor a vendéglátás világszerte modernizálódott, mikor ezerszámra nyíltak jobbnál jobb éttermek és vendéglő szerte a világon. A társaság több híres, innovatív projektet is létrehozott, melyek közül kiemelkedik a Four Seasons. Ezt később Láng vezette, s működése alatt lett a világ egyik legjobb étterme.

1970-ben alakította meg saját cégét, a George Lang Corporation-t. A vendéglátóipari-tanácsadó vállalkozás bő tizenöt esztendőn keresztül sok száz befektetőnek, étterem és vendéglőtulajdonosnak nyújtott segítséget. Ebből az időszakból kiemelkedik kapcsolata a Hyatt céggel, de közreműködött a budapesti Hilton megnyitásában is.
Életének két nagy „főműve” a manhattani Cafe des Artistes, majd a budapesti Gundel lett. Előbbit 1975-ben vette át, és a nyolcvanas- kilencvenes években New York egyik elsőszámú vendéglőjévé tette. A legendás Gundelt 1992-ben felújították és újranyitották, századik születésnapján, 1994-ben pedig már nagy sikerrel működött.

Láng György több nagyszerű könyvet is írt, ezek közül kiemelkedik a Klasszikus Magyar Konyha, a Konyhai különlegességek és képtelenségek. Közreműködött a Gundel 1894-1994 könyvben, önéletrajza pedig Terítéken az életem címmel jelent meg.