Menüpontok

2012. február 9., csütörtök

Vércse hozta borok

Elragadó, igazi kézműves pincészetre bukkantam pár hete. A Balaton-felvidéken rendszeresen megfordulok, egyik kedvenc helyem Magyarországon, ráadásul a borokat, az ott tevékenykedő borászok egy részét is ismerem. Persze mindig vannak újak, feltörekvők, ezért is örültem meg, mikor egy rendkívül szerethető, apró, de igen igényes borászatot ajánlottak figyelmembe.

A Skrabski birtok épp csak a piacra lépés küszöbén áll, de története jóval korábbról datálható. A Balatonudvarihoz tartozó Leshegyen található, gyönyörű adottságú, egykor virágzó szőlőhegy a II. világháború után lassú hanyatlásnak indult. Kevesen láttak fantáziát egy paraszti kultúrát idéző pincében, magángazdálkodásban, így a pincesor épületei fokozatosan romba dőltek. A kevesek közé tartozott Skrabski Árpád és Kopp Mária – a jelenlegi tulajdonos szülei -, akik megvásárolták, majd 1970-ben felújították az egyik pusztulásra ítélt pincét. Aztán a 90-es évek közepén szülők a szomszédos szőlő megvételével bővítették a kis birtokot, s ezzel akarva-akaratlanul ki is jelölték a birtok útját. Ma már Fruzsina, Dávid, Zoltán, Anikó és Ferenc dolgozik a három hektár termő és két hektár frissen telepített szőlővel, valamint az évi 15 ezer palack borral. Olaszrizling, szürkebarát, rajnai rizling, kékfrankos jelenti a fajtaválasztékot, de nagy reményekkel várják a Szepsy-birtokról származó furmint termőre fordulását is.

Betyár 2009
Közepes szalmasárga színnel indít. Koronája gazdag, sokágú, illatában a friss vegetális jegyek keverednek egy érintésnyi sóssággal. Szájban elegáns, savgazdag borként mutatkozik, friss, lendületes citrusos íz jellemzi. Szép egyensúly, kellemes kesernyés lefutás. Akár aperitifként vagy saláták mellé ideális társ.

Árpi rizlingje 2009
Határozott kezdés, illatában karakteres zöldalma és kevés barack jelentkezik. Ízben némileg megtartja az illatnál megismert jegyeket, de itt inkább a friss szőlős jegy az uralkodó. Érdekes extraktédesség teszi még érdekesebbé. Hosszú percekig tartó, intenzív utóíz. Szerintem ideális halbor, főként, ha egy kis zöldséggel, például spárgával együtt tálaljuk.



Öreg Tőkék Rizlingje 2009
Remek bor, mely szalmasárga színnel, barackos és enyhén virágos illattal nyit. Karakteres, savgazdag ízében keveredik a mineralitás, a zöldalma, a citrus, a zöldbors és egy kevés menta. Közepesnél nagyobb test, elegancia, határozottság jellemzi. Feltétlen levegőztetést igényel, és nem szabad túl hidegen fogyasztani! Akár egy töltött káposzta mellé is jó lehet.

Leshegyi Pinot Gris 2009
Közepesen mély szalmasárga színnel, igen határozott, mély illattal indít. Szájban megjelenik a szürkebarát fűszeres, kissé mézes fajtajellege, mely birssel és almás-citrusos pikánssággal egészül ki. Kissé rusztikus, igen vastag bor benyomását kelti. Karakteres, érett sajtokhoz, grillezett húsokhoz is jól illik, különösen, ha egy kis gyümölccsel körítjük.

Nemrozé 2009
Rozénak álcázott, héjontartott szürkebarát. Inkább már sillerre emlékeztető színárnyalat, mély, kicsit szörpös, alkoholos illattal kezd. Szájban testes, kissé cseres bort ismertünk meg, egy kellemes, határozott fűszeres felhanggal. Vájtfülüek bora, sokórás ismerkedést, elmélyült hangulatot kíván.

Kékfrankos 2009
Közepesen mély rubinszín. Illata kifejezetten meggyes, fűszeres, benne érintésnyi marcipán. Szájban alapvetően savhangsúlyos, közepes testtel és tanninokkal rendelkezik. Ezeket jól egészíti ki az illatnál már megismert fűszeresség és egy kevés extraktédesség. Karakteres marha- vagy vadhúsokból készült ételekhez ajánlható, szerintünk nagyszerűen illenek a Zselicvad finomságai mellé.    

Érdemes hát elmélyedni a Skrabski borokban, akár otthon, akár egy kellemes kirándulással egybekötve. Utóbbit igazán ajánlhatom, hisz semmihez sem fogható az érzés, ha domboldalról egy pohár borral a kezünkben tekintünk le a Balatonra.


www.skrabski.hu