Menüpontok

2013. október 19., szombat

Csiperke zöldpaprikával és pikáns mártással

Amolyan meleg előétel féleség a most bemutatásra kerülő fogás. Mint oly sokszor, ezúttal is csak kísérletnek indult. Érdekességét az intenzív gombaíz, a zöldpaprika karaktere és csípőssége adja, amit szerintem finoman lágyít, kiegészít a pikáns mártás. Ha tetszik, próbáljátok ki Ti is!
  

Hozzávalók (4 főre):
30 dkg csiperke gomba, 1 nagy csípős zöldpaprika,
3 ek. tejföl, 1 ek. vaj, 1,5 ek. fokhagymás mustár,
3 tk. kukoricaliszt, só, fehérbors, majoránna.

Elkészítés:
A csiperkéket előkészítjük, mossuk, de nem pucoljuk, a fejeket félbe vágjuk. A zöldpaprikát kettévágjuk, majd felcsíkozzuk. Összeállítjuk a mártást: a tejfölt és a fokhagymás mustárt egy üvegtálba tesszük, jól elkeverjük, majd mehet hozzá a kukoricaliszt, és az egészet habverővel csomómentesre keverjük.
Serpenyőben vajat hevítünk, majd amikor már elég forró, hirtelen megpirítjuk a gombákat, melyet megszórunk kevés majoránnával. A visszamaradt zsiradékon ugyancsak hirtelen megpirítjuk a zöldpaprikákat, közvetlen a tálalás előtt a mártást pedig átforraljuk, sózzuk, fehérborssal ízesítjük.
Tálaláskor díszíthetitek koktélparadicsommal, rukkolával (ezek az összhatás miatt sem elhanyagolhatók) és mellé adjátok a mártást.

Bor:
A karkateres, érdekes ízvilág, hasonló bort érdemel. Én legszívesebben egy olyan Sauvignon Blanc-t kortyolgatnék mellé, ami nem harsányságával hódít, hanem kissé mélyebb, komplexebb ízeket ad, esetleg kevés fahordós érlelést is kapott. Pouilly Fumé, Sancerre és hasonló társait ajánlom!

2012: Grammelknödel
2011: Jövőre jön a Gault Millau