Menüpontok

2013. október 26., szombat

Pöfeteg „fajita”avokádós-gránátalmás salsával

A fajita igazi tradicionális tex-mex étel. Készülhet mindenféle hússal, zöldségekkel, különösen népszerű a csirkés és a marhahúsos. Általában elmaradhatatlan mellőle a jó csípősre készült salsa. Mivel egy kora őszi kirándulás-bringázás során egy 123 dekás óriás pöfeteget találtunk, úgy gondoltuk, kipróbáljuk ezt az ételt.

A „raguhoz”:
Fél óriás pöfeteg (kb. 60 dkg)
1 kápia paprika
2db lila sonkahagyma,
1 fél cukkini
2 szál újhagyma,
füstölt-reszelt sajt.

A salsához:
1 közepes, érett avokádó,
1 kisebb csili,
1 szál újhagyma,
fél citrom leve,
5-6 kisebb koktélparadicsom
1 gránátalma.

A salsa összeállításával kezdjük, mert ez akár egy napot is érhet a frigóban. Az avokádót meghámozzuk, felkockázzuk, rácsavarjuk a citrom levét. Közben a paradicsomokat, az újhagymát és a csilit kis karikára vágjuk, a legvégén pedig hozzáadjuk a gránátalma magokat is, és az egészet összekeverjük. 

Csíkokra vágjuk a pöfeteget, a kápia paprikát, a lila sonkahagymát, a cukkinit és az újhagymát is. Persze akkor az igazi, ha faszénparázs felett, grillen készítitek el, ha nem, akkor jól forrósítsatok fel egy grill serpenyőt, benne kevés olajat, az sem baj, ha már füstöl kicsit, majd a felcsíkozott hozzávalókat hirtelen pirítsátok meg. Mindössze pár perc kell a hozzávalóknak, hiszen itt az a cél, hogy részben megőrizzék roppanóságukat.
A fajitát hagyományosan tortillában adják a vendégek elé. Mi most egy tönkölylisztes palacsintában gondolkoztunk, amit már előzőleg összeállítottunk. A szokásos módon palacsintákat sütünk, majd a forró, friss fajitát ebbe töltjük. Feltekerjük, kettévágjuk, és a salsával együtt tálaljuk.

2011: Sült mangalica tarja