Menüpontok

2012. október 21., vasárnap

Grammelknödel

Ez a specialitás – tudomásom szerint – elsősorban az ausztriai Burgenlandban népszerű, bár forrásokat egész Ausztria szerte találtam. A most bemutatásra kerülő receptet a Lajta mellől hoztam nektek, amikor egy Heurigerben dolgoztam. Érdekes kombinációnak tartom, jómagam is kóstoltam, azt pedig jelenthetem, hogy a hozzánk járt vendégek egyik legnépszerűbb, legtöbbet rendelt étele volt.

Az elnevezés szó szerint tepertős gombócnak fordítható. Viszonylag egyszerűen elkészíthető finomságról van szó, mely ráadásul igen tápláló is. Sarkalatos pontjai, a jó minőségű tepertő és a megfelelő burgonya.


Fotó: oberoesterreich.at
Hozzávalók (kb. 2 főre):
25 dkg ropogós tepertő,
fél fej apróra vágott vöröshagyma,
csipet apróra vágott petrezselyem,
só, bors, ízlés szerint,
kevés zsiradék.

A burgonyagombóchoz:
50 dkg lisztes burgonya,
15
dkg liszt,
1 tojás,
só, kevés zsír (vajjal is lehet).

A káposztához:
50 dkg savanyú káposzta,
2 dl húsalaplé, 
1 teáskanál só,
2 evőkanál cukor,
2 babérlevél,
4-5 borókabogyó,
teáskanál őrölt kömény,
kevés zsiradék.

Elkészítés:
Először a káposztát kezdjük el készíteni, ennek kell a legtöbb idő. Hagyományos módon párolt káposztát készítünk, a zsiradékon kissé lepirított, karamellizált cukorhoz hozzátesszük a káposztát. A lére most nem lesz szükség, sőt, ha túlságosan savanyú lenne, mossátok át egy kis vízben. Miközben készül, lehet hozzáadni a fűszereket, és amíg puhul – ha szükséges – az elpárolódott levet időnként húsalaplével pótoljátok.
Ezután lehet hozzákezdeni a burgonyagombóc összeállításához, mely szintén pofonegyszerű. A burgonyát héjában tegyétek fel főni, majd, ha készen van, törjétek össze, adjátok hozzá a lisztet, a tojást, és egy kis zsírt. Ez nem kell, hogy több legyen egy teáskanálnál, de aki gondolja, vajat is használhat. Jól dolgozzátok össze, majd hagyjátok egy kicsit pihenni.
Fél fej vöröshagymát vágjatok a lehető legapróbbra, kissé pirítsátok elő, majd adjátok hozzá a tepertőt. A pirítást elegendő néhány percig végezni, eközben tehettek hozzá ízlés szerint sót és borsot, a legvégén pedig egy csipet petrezselymet.
Ha elkészült a töltelék, máris dolgozhatjátok bele a gombóc tésztájába. Akkor lesz jó, ha max. 5cm átmérőjű kis gombócokat formáztok. Ezután bő vízben főzzétek meg, ha pedig elkészült a párolt káposztával és pörköltszafttal körítve fogyasszátok.