Menüpontok

2012. február 21., kedd

Hamvazószerdai heringfilé, marinált hagymával

Ma fontos napra ébredtünk! Idén február 22-re esik hamvazószerda, ami évszázadokig fontos halünnep volt. Az angolszász kultúrában Ash wednesday, a német nyelvterületeken Aschermittwoch a jelentése. Utóbbiaknál évről-évre nagy esemény a Fischschmaus, vagy egyre több helyen a Heringschmaus, azaz hering- vagy hallakoma.

A hamvazószerda évszázadokig fontos szereppel bírt az emberek naptárjában. Aztán van, aki megtartotta, de még többen elfelejtették ezt a fontos ünnepet. Hamvazószerdán intünk búcsút a farsangi mulatozásnak, dínom-dánomnak, s kezdjük meg a húsvét előtti negyven napos böjtöt. A húst, zsíros, tojásos ételeket és a tejtermékeket a mai naptól kezdve kerülni vagy mérsékelni kell, ellentétben a halakkal és a hidegvérű állatokkal, melyekből nyugodtan fogyaszthatunk.

Hozzávalók (2 főre)
5-6 szelet heringfilé
1,5 ek. vaj
6 ek. marinált hagyma
6-8 ek. kuszkusz
só, őrölt bors
olívaolaj

A heringfilét (én a helyi hiperben vásároltam) megmossuk, a nedvességet mindkét feléről leitatjuk. Egy kivajazott jénaiba kanalazzuk a marinált hagymát (páclé nélkül), ráhelyezzük a heringfiléket, s a maradék vajat elosztjuk úgy, hogy a halakra kerüljön. Sütőben 160 fokon, hozzávetőleg 15-20 percig sütjük.
Amíg elkészül, hozzálátunk a kuszkusz elkészítéséhez. Ez a jellegzetesen arab, észak-afrikai tésztaköret nagyon egyszerűen elkészíthető, beszerzése sem jelent ma már problémát. A kuszkuszt kissé mossátok meg, majd adjatok hozzá sót, őrölt borsot, kevés olívaolajat, forrázzátok le vízzel, majd takarjátok le műanyag fóliával. Húsalaplével az igazi, de én ebben az esetben nem főztem levest. Nagyjából tíz perc után ellenőrizzétek egy villával, hogy elnyerte a megfelelő „pergős” jellegét.

Ha a halak is megsültek és a kuszkusz is készen van, már tálalhatjuk is. Én egy egész kevés (leheletnyi) kis őrölt csípős paprikát is szórtam a halfilékre. Egy közepesen testes chardonnayt vagy inkább egy jó Balaton-felvidéki olaszrizlinget kortyolgatnék hozzá legszívesebben.

A marinált hagyma elkészítése:
Lehetőleg apró vagy közepes nagyságú vöröshagymákat válasszunk, melyeket megtisztítunk és felvágunk. Tetszés szerinti formára vágjuk: van, aki felkarikázza, mások negyedekre vagy nyolcadokra vágják. Enyhén megsózzuk, majd egy kicsit állni hagyjuk. A hagymákat lobogó, forró vízben néhány percig blansírozzuk, kiszedjük, lecsepegtetjük. A befőttes üvegek aljára borsot, kevés mustármagot teszünk és rászedjük a vöröshagymát. Tehetünk bele egy babérlevelet, egy kisebb tormaszeletet és (ha mindenki szereti) egy kis erős paprikát is. A hagymát ezután leöntjük a felforralt és kihűtött ecetes-cukros-sós páclével, spájzba, kamrába tesszük és legalább négy hétig érleljük.