Menüpontok

2015. október 26., hétfő

Csorba gombával, zöldségekkel és pulykahús-gombóccal

A csorba (Ciorbă) kifejezés egész egyszerűen levest jelent! Erdélyben és Romániában (mások szerint az egykori Perzsiában, Törökországban) többféle ilyen leves létezik. Tartalmas jófajta egytálétel, sok zöldséggel, hússal, ráadásul pikánsan elkészítve. Aztán legutóbb, mikor éppen rendes heti szabadnapjaimat töltöttem, vagy két napig egyfolytában esett. Még kimozdulni se volt kedvünk, de megkívántunk egy tartalmas jó levest. Ez a mi változatunk!


Hozzávalók (4 főre):
2 szál sárgarépa, 1 szál újhagyma, 
25 dkg csiperkegomba, 3 gerezd fokhagyma, só, 
fehérbors, olaj, 2 dl tejföl.

A húsgombóchoz:
fél kg pulyka darálthús, 1 tojás,
2 ek. kukoricadara,
csipet tárkony.

Elkészítés:
A gombócokkal érdemes kezdeni, ezeket meggyúrni, félretenni, állni hagyni, be a hűtőbe, hadd érjenek az ízek! Amíg ez tart, lehet megtisztítani a zöldségeket; a sárgarépát, újhagymát felkarikázni. Ezután kevés olajon pirítani kezdjük az alapokat, néhány perc után pedig kevés vízzel felöntjük, ízesítjük, hagyjuk, hogy félig megpuhuljanak. 
A hűtőben tartott darálthúst elővesszük, kézzel gombócokat formázunk, majd ezeket külön forrásban lévő vízben megfőzzük. Az előzőleg megtisztított, negyedekre vágott gombát csak akkor adjuk hozzá, amikor majdnem kész. A készülő levesből kiveszünk 1-2 merőkanállal, tejföllel kikeverjük és hozzáadjuk, a legvégén megszórjuk tárkonnyal. Utolsó mozzanatként a levesbe helyezzük a gombócokat. 

Tipp: 
Lehet csípős zöldpaprikával fogyasztani, ha valaki szereti. Vigyázat, könnyen függőséget okoz, és másnap mindig sokkal finomabb!!!