Menüpontok

2011. november 9., szerda

Babsterc (Bohnensterz)

Valószínűleg tudjátok már, hogy különös vonzalmat érzek szülővárosom specialitásai iránt, itt és itt is megjelentettem már ezzel kapcsolatosan recepteket. Egyre inkább érzem, hogy ezeket a fogásokat rendszerezni kellene, archiválni, hogy az utókornak is megmaradjanak. Készült ugyan már némi próbálkozás ebben a témakörben (volt ez vagy 15 éve), de valahogy mindig azt éreztem, hogy a kiadvány valahogy nem az igazi…

Sokszínű alapanyag
A Sopron környékén élt németajkú lakosság a poncichterek konyhájából származik ez a recept is. Bár ez így valahogy nem stimmel: a babsterc szerintem az egész poncichter-konyha emblematikus étele. Valamikor a szegény ember étele volt, sokszor ették magában, tejfölös levessel, mellé esetleg savanyúságot fogyasztottak. Ritkán fogyasztották húsok, pörköltek mellé, ez inkább később terjedt el. Nagyon sokáig azt hittem, hogy a bab és más zöldségek köztesként való termesztése abban rejlik, hogy a poncichter ember rendkívül takarékos volt, ezért még a szőlők mellett, illetve a sorok közti részt is úgy hasznosította, hogy zöldségféléket vetett. A dolog csak félig igaz, és ezt egy igazi németajkú család képviselőjétől, egy soproni borásztól hallottam, aki sajnos ma már nincs köztünk. Ennek lényege pedig abban rejlik, hogy a friss telepítések során azért vetettek a szőlők közé zöldségeket, mert az arra kószáló vadak előbb rájártak a jóízű alapanyagokra, mint a fás oltványokra, így azoknak nagyobb esélyük volt arra, hogy békében felnövekedjenek. Aztán, ha már ott volt a zöldség és a hely, no meg persze bevált, miért is ne folytatták volna ezek termesztését.

Akkor jó, ha hasonló lesz a végeredmény :-)
Szükséges hozzá:
20 dkg szárazbab
40 dkg liszt
20 dkg zsír
só, bors, ízlés szerint

Így készítsétek…
A babot 1,5 liter vízben puhára főzzük. A lisztet sóval, vastagfalú edényben, szárazon, állandóan keverve, közepes tűzön aranysárgára pirítjuk. Óvatosan hozzáöntjük a liszthez a bab felfőtt levét. Jól elkeverjük, majd meglocsoljuk a felforrósított zsírral és hozzákeverjük a főtt babot. Rövid ideig pihentetjük, villával összenyomkodjuk. Fogyasztás előtt sütőben felforrósítjuk, aki szereti le is piríthatja. Fogyasztható salátákkal, aludtejjel, tejföllel vagy bármilyen mártásos étel köreteként.

Az egykori Sopron vármegye - mai fogalmaink, léptékeink szerint - nagy kiterjedésű terület volt, de 1921 előtt inkább közepes méretűnek nevezhető. Nyugaton a Rozália-hegység, északon a Lajta és a Fertő-tó, keleten Moson és Győr vármegyék, délen pedig a Rába határolta. A mai Burgenland tartomány legnagyobb része is ide tartozott, így nem is csodálkozhatunk azon, hogy az osztrák tartományban is sajátjukként tekintenek az ételre.