Menüpontok

2012. november 26., hétfő

Krúdy Gyula – Gasztrohangulatok

Lehet-e azt mondani egy könyvre, hogy jóízű? Szerintem igen, főként akkor, ha olvasása közben megjelenik előttünk egy-egy étel, vendéglő, vagy éppen egy piac. Ha jó az író, akkor a betűkön keresztül érthetővé, láthatóvá válik minden. Pláne Krúdynál…

A könyv tulajdonképpen egy válogatás az író műveiből. A fogadó a régi világhoz, egyfajta hangulatjelentés, múltba tekintés, olyan pillanat, ami ma már aligha megélhető. A piac illata, ha megkopva is, de ma is még megélhető, viszont a gábli intézménye sajnos már teljesen kiveszett. A ma embere, ebben a rohanó világban nem is értheti mi az, 10-11 óra tájban enni egy kispörköltet, pájslit, vese-velőt vagy éppen egy kis táfelspitzet. A böjtölés hagyománya, a heringschmauz próbál visszatérni életünkbe, mint ahogy a húsvéti sódar is. Utóbbi esetében már akkor is sokat teszünk, ha nem hiper-szuperben vákuumfóliában, gyorspácolt-gyorsérlelt változatot vásárolunk, hanem henteshez megyünk, aki kívánságunknak megfelelően adja e különleges portékát. A további fejezetek: a mellékutcai vendéglő, az előhang egy kispörkölthöz, s még további harminc elbeszélés magát az ételkészítés és étkezés élvezetét, a vendéglátás művészetét tárja elénk. Krúdy gasztronómiai témájú írásai a múlt hagyományait és hangulatát idézik. Nem csupán élvezetes időutazást jelentenek: kétséget sem hagynak afelől, hogy a jót, s jól enni tudománya mai gasztrokultúránk egyik megalapozója is.

Figyelem!
Fogyókúrázóknak kifejezetten ellenjavallt könyv. Gyakran forgatva ugyanis enyhébb mellékhatások (folyamatos majszolás, hűtőnyitogatás, nyálcsorgás, korgó gyomor – léphetnek fel! Mindenki másnak, viszont kötelező!!!