Menüpontok

2012. június 18., hétfő

Karalábéfőzelék bacon-chipsszel

Most pedig gyermekkorom egyik „réme” következik. Engem aztán tényleg ki lehetett volna kergetni a világból a karalábéval, minden formájától irtóztam! Jó időnek kellett eltelni, míg megtanultam értékelni, és ma már nagyon kedvelem. Bár egész évben beszerezhető, én mégis mindenkit arra bíztatnék, hogy most érdemes vásárolni a piacon, ilyenkor a legízletesebb.

Ez a feltehetően Észak-Európából származó zöldség mindössze egy-kétszáz esztendeje ismert nálunk. Hozzánk feltehetően Észak-Németországból került, sokáig itthon is Kohlrabi-nak hívták. Később megjelent formája a kalarábé, így fordul elő Czifraynál is, de Simainál (1700-as évek vége) nem találtam rá utalást. Piacon járva próbáljuk meg a kisebb, közepesebb fejeket előnybe részesíteni, tapasztalatom szerint mindig ízesebbek.

Hozzávalók (4 főre):
4 zsenge, közepes fej karalábé,
8 szelet bacon szalonna,
2 dl tejföl, só, bors,
1 kk. pirospaprika,
olívaolaj, kapor

A karalábékat megtisztítjuk, leveleit félretesszük. (Ha szépek, felhasználhatjuk pl. salátába.) A zöldséget kockára vágjuk, kevés olívaolajon lepirítjuk. Néhány perc elteltével ízesítjük sóval, megszórjuk egy kevés pirospaprikával, vízzel felöntjük, de ügyeljünk arra, hogy ne lepje el. Készre pároljuk, majd tejfölt keverünk bele. A legvégén borsozzuk és friss, aprított kaporral vagy metélőhagymával ízesíthetjük. A baconszeleteket szárazon, serpenyőben, mindkét oldalon ropogósra pirítjuk, és az elkészült főzeléket ezzel tálaljuk.

Bor:
Ebben a formájában tökéletesen illik hozzá egy fűszeres-gyümölcsös rozé. Ha karakteresebb ízekre vágytok, úgy próbát lehet tenni egy jó sillerrel is. Régen különösen Szekszárd környékén voltak rendkívül zamatos sillerek, manapság újraéledni látszik ennek az igazán magyaros bornak a kultúrája.

Tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika