Menüpontok

2013. június 1., szombat

Tavaszi zöldségleves

Az idei, túlontúl hosszúra nyúlt tél után, már nagyon vártuk a tavaszt. Az új zöldségek ilyenkor magukban is nagyon ízesek, vajon, igen kicsit megpárolva, de akár egy szokványos húsételt is megkoronáznak természetességükkel. Pláne, ha egy klasszikus tavaszi zöldséglevest főzünk…

Kell hozzá:
40 dkg újkrumpli,
50 dkg zöldborsó,
3 szál fehérrépa,
3 szál sárgarépa,
3 szál újhagyma,
kevés fűszerpaprika,
só, fehérbors, 3 ek. olívaolaj,
fél fej fokhagyma.
(Nagy adag lesz így, akár 4-6 főre is elegendő :-))

Készítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a répákat karikára a burgonyát kockára, az újhagymát pedig hosszában kétfelé vágjuk. Olívaolajon pirítani kezdjük az összes alapanyagot, kevés sóval és fűszerpaprikával meghintjük. Miután jól megpirult, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, és beletesszük a fehérrépa zöldjét is. Közepes lángon főzni kezdjük, fűszerezzük fehérborssal, s ha szükséges még sózunk.

Tipp:
Lehet variálni, gazdagítani a levest, más tavaszi zöldségekkel, fehér- vagy zöldspárgával, gombával, cukkínivel, karfiollal. Ha pedig tartalmasabban szeretitek, egész kis tejföllel lehet sűríteni. Ilyen esetben jól illik hozzá a tárkony, a rozmaring, és esetleg kevés citrom, hogy pikánssá tegye.

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika

2011-ben írtuk: Gombás farfalle