Menüpontok

2011. május 24., kedd

Tortilla, ahogy én szeretem!

A most következő variáció nevezhető, akár fúziósnak, akár improvizatívnak is, bár azon sem csodálkoznék, ha egyesek szemében a „gasztronómiai perverzitás” jelzőt is kiérdemelné. Pedig nem tettem bele semmi olyat, ami megbotránkoztató, maximum kissé szokatlan lehet. Én mindenesetre nagyon kedvelem, és az így elkészített étel, különösen nyaranta, ebéd vagy vacsora alkalmával valóban megkoronázhatja a napunkat.

Mielőtt azonban a lényegre térnék, nézzük meg mit is jelent a szó, hiszen a válasz sokszor nem is egyértelmű. A tortilla általában két jellemző formában létezik. Amíg a Tortilla de patatas egy tojásos, burgonyás, kissé vastagabb lepény – nagyon kedvelt a spanyoloknál –, addig Mexikóban már egy lapos, kerek, vékony tésztaként jelenik meg, ami nagyon hasonlít a mi palacsintánkhoz.

A legenda szerint a tortilla először a maja birodalmában tűnt fel több ezer évvel ezelőtt, de népszerű étele volt az aztékoknak is, mindez jóval azelőtt, hogy a Közép-amerikai térséget felfedezték volna az európai hajósok. Ma az ország fő tápláléka a kukorica, és a növényből készült ételek mindenhol elterjedtek. A tortilla népszerűsége óriási, egyre jobban terjed olyan országokban, nagyvárosokban, ahol tetten érhető a spanyol vagy mexikói kultúra és közösség. Belőle készül a tacos, a burritos, az enchilladas, nélkülözhetetlen társa a guacamole-nak, hogy csak a legismertebbeket említsem. Többféle ízben és formában kapható, készülhet kukorica- vagy búzalisztből, süthetik olajban, de sütőben is, hagyhatják kerek formában vagy vághatják kis háromszögekre.

Hozzávalók 2 főre
2 db tortilla
4-5 közepes csiperkegomba
4 kisebb paprika
15 dkg húsos szalonna
1 kisebb csípős zöldpaprika
1 rövidebb kígyóuborka
2 nagyobb fej paradicsom
só, bors, rozmaring
fél pohár tejföl
6-7 db mentalevél

Elkészítés
Az alapanyagokat megmosom, a gombát megtisztítom, a paprikát kicsumázom, de aki szereti benne is hagyhatja. Az összes alapanyagot körülbelül, fél centis darabokra, a paradicsomokat nagyobb kockára vágom. Olívaolajon először a csíkokra vágott húsos szalonnát pirítom meg, majd a paprikával folytatom, utána hozzáteszem a gombát, a kígyóuborkát, sózom, borsozom, és néhány durvára vágott rozmaring levéllel is megszórom.
Az elkészült ragut félreteszem, és egy másik serpenyőben mindenféle zsiradék használata nélkül enyhén megpirítom a tortilla mindkét felét. Közben a fél pohár tejfölhöz egy evőkanálnyi vizet és az összevágott mentaleveleket adom, jól összekeverem.
A tortillákat megtöltöm az elkészült raguval, enyhén feltekerem, a közepén kettévágom, és tálaláskor a mentás tejföllel meglocsolom.