Menüpontok

2011. december 5., hétfő

Andalúz földműves reggeli

Andalúzia Spanyolország lelke! Lüktető, inspiráló régió, melyről 2006 szeptemberében személyesen is sikerült meggyőződnöm. Mindennapi élete, művészete, gasztronómiája mindenki számára felfedezésre javasolt. Most egy olyan ételt szeretnék kissé átformált módon bemutatni, ami teljesen autentikus andalúz recept, azonban ma már szinte teljesen elfeledték.

Pásztorok, szőlő- és földművesek, nehéz fizikai munkát végzők népszerű reggelije volt valamikor, s ki tudja a Sierra Nevada hegységben, elszórtan, talán még ma is főzik. Eredetileg zsiradékon kevés szalonnát pirítottak, majd hozzáadták az egész, vagy szeletekre vágott véres hurkát és a chorizo kolbászt. Rövid ideig együtt pirították, majd beletették az előzőleg beáztatott babot (később konzerv babot), lefedték és bő negyed óra alatt készen is volt a bőséges, kiadós reggeli, mellyel akár az egész napot is kibírták. Ez adta tehát az ötletet, én azonban kicsit átvariáltam, és megalkottam a magam változatát.

Kell hozzá…
Kb. 20dkg chorizo kolbász
3 közepes burgonya
15 dkg húsos szalonna
1 tv. paprika
2ek. olívaolaj
1 fej vöröshagyma
1 egész tojás
frissen reszelt szerecsendió

A kolbászt (nem baj, ha éppen nem chorizo), a megmosott, héjas burgonyát és a vöröshagymát nagyjából fél centis karikákra, a szalonnát közepesen vékony csíkokra, a paprikát pedig centis karikákra vágjuk. Egy tűzálló tálba tesszük az olívaolajat, majd a hozzávalókat elkezdjük köralakban rakosgatni úgy, hogy kissé fedjék egymást. Nem baj, ha szabálytalan a forma, de a közepéről se feledkezzünk meg, ide is kell, hogy jusson mindenből. A tállal együtt mehet a sütőbe, és nagy lángon 10-15 percig süssük. Amikor már majdnem kész, a közepébe üssünk bele egy egész tojást, vegyük vissza a sütőt takarékra, és rakjuk vissza pár percre. Fogyasztás előtt reszeljünk rá friss szerecsendiót.