Menüpontok

2013. március 14., csütörtök

Lazac kuszkusszal és pikáns gyümölcsökkel

Kuszkuszt már többször is készítettünk, megkedveltük egyszerűségét, ízgazdagságát, sokrétű felhasználási lehetőségeit. Ezúttal nyers gyümölcsökkel, naranccsal, piros húsú grépfrúttal és kivivel együtt párosítottuk. Önmagában is megállná helyét ez a köret, de persze a hal mellett bontakozott ki igazán.  

Hozzávalók, 4 főre:
4 db lazacfilé,
20 dkg kuszkusz,
1 nagy narancs, 3 kivi,
2 nagyobb grépfrút
só, bors, ízlés szerint,
fél citrom és fél narancs leve,
2 ek. olívaolaj.

Elkészítés:
A gyümölcsöket megtisztítjuk, a narancs és a grépfrút esetében a belső fehér részektől is megszabadítjuk, gerezdekre vágjuk. A citromot és a narancsot kifacsarjuk, sózzuk, borsozzuk, és a gerezdeket ebbe tesszük, majd mehet a hűtőbe. A kuszkuszt forrázzuk, lefedjük és állni hagyjuk.
Serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, majd mikor már tűzforró, a lazacot ebbe helyezzük. Ha a filé bőrös, természetesen a bőrrel lefelé kezdjük sütni. A halszeletek oldalán megfigyelhető, mikor kell megfordítani. Ha nagyjából a közepére ért, rögtön fordítsátok meg, tegyétek a másik oldalára. Hozzávetőleg 3-3 perc kell, hogy átsüljön, de még ne száradjon ki teljesen. Akkor jó, ha a közepe kellően szaftos. A halat a kuszkusszal és a gyümölcsökkel együtt azonnal tálaljuk.

Info:
Sokszor nincs kiábrándítóbb dolog, mind túlsütött, kiszárított halat enni. Ha szeretitek kevésbé sülten is, elegendő lesz kb. 2-2 perc is, s ez esetben nem kell megvárni, míg teljesen a közepére értek. A lazac valódi íze így fog leginkább dominálni.