Menüpontok

2015. április 10., péntek

Túrógombóc házilag

Én személy szerint még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne szerette volna túrógombócot, de biztos vannak ilyenek is. Na, most ők, ne figyeljenek… Ezt a finomságot lehet étteremben, vendéglőben rendelni, van, hogy remegősebb, vagy kissé szárazabb, kisebb és nagyobb formában egyaránt. A legjobb persze, mint mindig, az otthoni, a hazai.

Hozzávalók:
50 dkg túró,
2 tojás,
5 dkg búzadara,
5 dkg kukoricadara,
csipet só, cukor,
1 csésze zsemlyemorzsa,
1 marék dió darálva,
kevés vaj.

Így készítsétek: 
A túrót áttöröm, eldolgozom a tojásokkal, a darával, pici cukor és só is kerül bele. Lefedve állni hagyom kb. 3 órán keresztül. A morzsát és a ledarált diót, kevés vajon barnára pirítom, félreteszem. 
A túrómasszából kézzel gombócokat formázok, és a lobogó vízben addig főzöm őket, míg fel nem jönnek a víz tetejére. Leszűröm, és még forrón a vajban megpirított diós-zsemlemorzsába forgatom őket. Erdei gyümölcsös lekvárt melegítek, és ezzel tálalom a túrógombócokat. 

Tipp:
Van, aki egy kis reszelt citromhéjat tesz a gombócba, mások kevés vaníliával dobják fel. Persze lehet még tejföllel tálalni, ha pedig éppen nincs otthon lekvár, hát egyszerűen szórjátok meg fahéjas porcukorral. Isteni lesz!!!

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika

2014: Evés-ivás húsvét környékén
2013: Kiskonyhai örömfőzés
2012: Medvehagyma krémleves házi krumpliszirommal
2011: Hagymaillat az erdőben