Menüpontok

2012. július 8., vasárnap

A Tiszánál a Magyar Konyha

Bevallom már nagyon vártam a Magyar Konyha aktuális, nyári dupla számát. Ami különlegesen érdekessé tette az maga a Tisza és gasztronómiája, mely nekem bevallom sokáig igazi fehér folt volt. Mostanáig…

Valahogy úgy érzem mások számára is most jött el az idő, hogy többet is megtudjanak a régióról, sőt maga a terület is mintha most akarná megmutatni magát teljes szépségében. A Tisza-tó Turisztikai Nagykövetének idén a Csík Zenekart választották. Csík János a zenekar vezetője örömmel mesél a helyi értékekről, a zene és a gasztronómia kapcsolatáról, és ami nekem különösen kedves, kiderül róla, hogy leveses…
Egyre többen választják nyári uticélnak a Tiszát. Akár vízi járművel, bringával, gyalog, vagy autóval is ideális célpont. A Tisza-tó, a Tisza-parti városok, Szeged, Szolnok, Tokaj a sok látnivaló mellett egyre több gasztronómiai élményt nyújtanak. A legjobb éttermek, halsütők a Tisza partján, beszélgetés egy tiszai halásszal és egy révésszel, korhely halászlé a Tiszacsegei halászcsárdából, na és persze birkapörkölt. A Tisza és környéke természetesen nem az igazi, ha nem kóstoljuk meg ezt a finomságot. S, ha már így van, tegyük ezt Karcagon, ahol sokak szerint a legízesebb, s ahol egy évtizede már fesztivált is rendeznek a bográcsosnak. Miért nem jó a zöld legelőről vágott birka húsa, mire jó a birkaláb-perzselő nyárs, kell-e víz a pörkölthöz, mi az a keverőfa, hogy kerül a birka feje az ételbe, milyen köret illik legjobban egy jó birkapörkölthöz? Kolostyák Gyula (a Karcagi Birkafőző Baráti Társaság alapító tagja) és Csontos György pásztor (aki többször kapott már arany fokozatot a Karcagi Birkafőző Fesztiválon) bevezet minket a birkapörkölt rejtelmeibe.
Persze azokra is gondolni kell, akik nem tudnak szabadulni a Balatontól. Nekik ajánlható a tavaly nyári balatoni melléklet folytatásaként is beillő frissített kalauz a legjobb éttermekről, halsütőkről, cukrászdákról, termelői piacokról.
Ha nyár, akkor sok gyümölcs, zöldség, (fröccs)! Csak halkan teszem hozzá, hogy most van a nagy nyári befőzések ideje is, már, ha valaki kibírja a meleg konyhában a forró tűzhely mellett. Görög- vagy sárgadinnye, kajszi…, lehet őket fogyasztani akár nyersen, akár hidegen, akár melegen, levesben, csatniként, desszertnek, süteményben, esetleg savanyítva. Bittera Dóra és Molnár B. Tamás, Auguszt Olga és Saly Noémi, mind-mind e témakörben gyarapítják tudásunkat.
Remek olvasnivaló akár erre a hősokkos hétvégére, akár nyári szabadsága, vízpart mellé, kalauznak a bringára, ölben az autóba, dombokat mászva, egyszóval mindig legyen a kezünk ügyében!!!