Menüpontok

2012. február 17., péntek

MarhaJó (a főétel)

A marhafarok gyönyöreiről írtam múltkor leves-formában. A mostani bejegyzés pedig arra jó példa, hogyha jóízű leves készítünk, és a leveshússal további szándékaink vannak, akkor érdemes azt egy kicsit másképp, főételnek is elkészíteni. Egyre azonban célszerű ilyenkor is törekedni, hogy a hús valódi íze domináljon.

Hozzávalók:
1,30 dkg marhafarok,
60 dkg marhanyak,
só, frissen reszelt szerecsendió,
majoránna,
kevés zsiradék.

A káposztához:
1 kisebb fej vöröskáposzta,
só, őrölt bors,
köménymag,
babérlevél,
kevés balzsamecet,
cukor,
zsiradék.

A zsemlyegombóchoz:
8-10 db zsemlye,
1 nagy fej vöröshagyma,
kevés medvehagyma,
só, liszt, tojás,
őrölt bors.

A marhafarok (vagy ököruszály) leves bemutatásakor már jeleztem, hogy egy szép darab nyakat is tettem a levesbe. Praktikus ezt alkalmazni, hiszen ha asztaltársaságunkban valaki nem lelkesedne a marhafarokért, így adhatunk választási lehetőséget. Az alapanyagokat együtt tettem fel főni, a nyakat ebben az esetben célszerű előbb kivenni, vagy pedig később beletenni, hiszen jóval kevesebb főzési idővel is megelégszik.
Amíg a húsleves főtt, elkezdtem készíteni a köretet. A vöröskáposztát legyalultam, kevés vajon barnacukrot karamellizáltam, majd ehhez tettem a káposztát. Ízesítettem sóval, borssal, köménymaggal, babérlevéllel, s gyakori kevergetés mellett együtt készre pároltam. A vége felé egy kis balzsamecettel tettem pikánsabbá.
A zsemlyéket felkockáztam, a medvehagymát és vöröshagymát felaprítottam, utóbbit serpenyőben megpirítottam, hűlni hagytam. A megpirított zsemlyekockákhoz lisztet és tojást adtam, hozzákevertem a megpirított hagymát és a medvehagymát, ízesítettem, összedolgoztam. Kézzel kisebb (kb.5 cm átmérőjű)gombócokat formáztam, és sós, lobogó vízben kifőztem.
Mikor a húsok megfőttek, a nyakat felszeltem, a farok darabokkal vegyesen elosztva egy kisebb méretű tepsibe tettem, és kevés zsiradékon úgy 20-30 perc alatt tovább sütöttem. Lefedni nem kell, hiszen ilyenkor a cél már elsősorban a sülés, a pirulás. Egy kevés, épp csak blansírozott kelbimbóval, a párolt káposztával, szafttal és medvehagymás zsemlyegombóccal együtt tálaltuk.