Menüpontok

2014. június 30., hétfő

Magyar Konyha - 2014.július-augusztus

Javában tart a nyár! Ezt tükrözi a "Konyha" legújabb, nyári, összevont száma is. Benne, szokás szerint, sok jó recept, érdekes olvasnivalók, s pluszban idén is, Balatoni Kalauz. Jó kis nyár kiadás, nyaralásra szinte kötelező...

"Legfrissebb lapszámunkban három érdekes portrét is olvashatnak. Az elsőt Trombitás Tamás képzőművészről, Munkácsy-díjas borász-vendéglősről. Legújabban borháznak álcázott falusi bisztrót nyitott Köveskálon Mi a kő néven. Hogy az étteremnek van-e köze Petőfi Sándor verséhez, megtudhatják az interjúból.
A második meglepetés a spanyol Joan Roca. Étterme - a tekintélyes brit Restaurant Magazine szerint - hol az első, hol a második a világranglistán. Roca szívet melengető egyszerűséggel beszél arról, hogyan jutott el édesapja kifőzdéjétől a világ tetejére. Az erős családi gyökerekről beszél Légli Attila is, aki harminc éve készíti cserépedényeit a Szőlőskislak határában fekvő majorban. A családban mindenki borász, apja, két testvére is, így lett fazekas, az "ízek őrzője", a cserépben való sütés-főzés nagymestere. Akit ez a téma érdekel, tőle mindent megtanulhat.
Nyári számunkban terítékre kerül a meggy és a kapor, bemutatjuk a Skizo borászatot - a nevével ellentétben nem csak őrülteknek -, Cserna-Szabó András pedig befejezi a hírhedt Rézi nénikről szóló történetét. Közép-európai kalandozásaink során most az Isztriai-félszigeten kukkantottunk be a spájzba; a horvát gasztronómia többszínűbb, mint azt sokan gondolják. Étlapunkon számtalan ínycsiklandó fogás szerepel. Erdélyi padlizsánkrém és nyári töltött káposzta, kakukkfüves meggysaláta és Légli-féle lecsós harcsa, szegedi velős borított és libakolbász, bárányfartő és grúz csodakence.
Nyári lapszámunk ajándéka egy gasztronómiai kalauz, a Balaton 2014. Harmadik éve teszteljük a tópart kulináris kínálatát. Volt, amit kihúztunk előző kiadványunkból, volt, ami bezárt, számtalan új helyet pedig épp a szakma és az önök javaslatára tettünk be. Az eredmény imponáló: 225 cím a fine dining konyhától a kisvendéglőig, a borospincéktől a hal- és lángossütőkig, a piacoktól a fagylaltozókig. Szerepel a kötetben erdei teázó és bakterházi resti, kerékbár és fröccsterasz, minden olyan hely, ahol (reményeink szerint) nem csapják be a vendéget, s ahol az a bizonyos semmihez sem fogható balatoni életérzés megtapasztalható."