Menüpontok

2013. október 29., kedd

Sütőtökös rizottó

Bár a rizottó tradicionális olasz étel, de be kell vallanom, én először Ausztriában találkoztam vele, ott szinte minden szezonban elmaradhatatlan a kreatív éttermek, vendéglők étlapjairól. Készülhet spárgával, gombával, de mindenféle zöldségek, húsok is számításba jöhetnek a rizs mellett. Október-november táján már érdemes sütőtökös megoldásban gondolkozni.


Hozzávalók 2 főre:
kb. 40 dkg rizottó rizs,
25 dkg Orange tök, jó fél liter zöldségalaplé,
10 dkg vaj, 1,5 dl fehérbor, 3 ek. olívaolaj, 
fél fej vöröshagyma, só, fehérbors, 
parmezán sajt.


Elkészítés:
Az alaplevet előre elkészítjük, mi szeretjük a zöldséges változatot. A sütőtököt először jó félcentis karikákra, majd apró kockákra vágjuk. Ha az alaplé elkészült, folyamatosan melegen kell tartani. A rizst és a sütőtököt az előzőleg lereszelt vöröshagymán, olívaolajon és vaj felén lassan kezdjük el pirítani. Amikor már üvegesedik a rizs, mehet hozzá az első merőkanál alaplé, mindig csak annyit, ami éppen ellepi, s ezt többször megismételjük. Innentől kezdve, közel húsz percig nem szabad magára hagyni az ételt, folyamatosan mer-kever „állapotban” legyünk. Mikor elértük az al dente állapotot, mehet hozzá a fehérbor, fűszerezzük sóval, fehérborssal, és zárózsiradékként hozzákeverjük a vaj másik felét, ezután ízlés szerint reszelünk bele sajtot. Erőteljesen megkeverjük, és 1-2 percig állni hagyjuk. Tálaláskor meg lehet szórni durvára aprított tökmaggal. A rizottó akkor jó, ha lágy, szaftos, krémes és mindig frissen készítjük-fogyasztjuk!

2012: Spagetti paradicsomos húsgombóccal