Menüpontok

2012. december 3., hétfő

Szűzérmék sörmártással, zöldborsós tésztával

Mint oly sokszor, ezúttal is a párom egyedül készítette a vasárnapi ebédet. Én, mivel „munkás vasárnap” volt, csak este találkoztam a végeredménnyel, ami csodás lett. Hát amikor még a fotókat is megláttam, azonnal tudtam, hogy közzé kell tennünk…

Kell hozzá:
1 közepes sertésszűz,
25 dkg zöldborsó,
25 dkg szélesmetélt,
2 közepes vöröshagyma,
1 fej fokhagyma, 0,5l sör,
só, egész bors, vaj, olívaolaj, tárkony,
1ek. sűrített paradicsom, köménymag,
1 tk. balzsamecet.  

Elkészítés:
A megmosott, leszárított húst, ujjnyi szeletekre vágjuk. A vöröshagymát félfőre aprítjuk, a fokhagymákat megtisztítjuk, a gerezdeket félbe vágjuk. A hússzeletek mindkét oldalát egy nagyobb, magas falú serpenyőben, olívaolajon megpirítjuk, kiszedjük. A visszamaradt zsiradékba rakjuk a vöröshagymát és a fokhagymát is, meghintjük köménymaggal, egész borssal, rövid ideig pirítjuk, hozzátesszük a paradicsom pürét, kevés sörrel felöntjük, és ebbe a szűzérméket is visszahelyezzük. Lefedjük, hagyjuk párolódni, szakaszosan sörrel felöntjük. Miután puhára pároltuk, a szeleteket kiemeljük a szaftból, és a visszamaradt sűrű szaftot, botmixerrel simára turmixoljuk. Visszahelyezzük a húst, és egy kis darabka vajat teszünk bele, hogy fényes és krémes legyen, majd a legvégén egy kevés balzsamecettel tesszük pikánssá.
A tésztát csak az utolsó percekben főzzük ki, a zöldborsót pedig vajban kevés alaplével megpároljuk, a legvégén tárkonnyal megszórjuk. Ha elkészültünk, a húst egy kevés mártással, a szélesmetélttel és a borsóval együtt tálaljuk.

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika.