Menüpontok

2014. március 8., szombat

Magyar Konyha – 2014. március

Most aztán már tényleg tavasz van! Ezt sugallja a magazin márciusi kiadása is, bár a címlapon megtévesztő lehet a 30 recept télidőre felirat, de ne hagyjátok magatokat: belül igazi, az évszakra jellemző tartalmat találhattok.

Ha tavasz, akkor lassan itt az ideje a friss fűszernövényeknek, terítéken tehát a zöld fűszerek. Télen, tavasz elején is ehettek zöldet: rozmaring, kakukkfű, zsálya, borsikafű, babér, ilyenkor is ízessé, változatossá teszik ételeinket. Katartikus füvek - fűszeres receptek.
"Nagyon kis ínyenc lettem"- mondja magáról Rúzsa Magdi. Az énekesnő ezúttal, eddig kevéssé ismert oldaláról, ínyenc hétköz- és ünnepnapjairól, valamint a vajdasági konyháról mesél.
Hazai sütőpor, vanília krémpor, keksz, vaníliás cukor családi receptek szerint? Igen volt ilyen, még a II. világháború előtt. Váncza József magánvállalkozó 1904-ben Miskolcról a fővárosba költözött patikus, gyógyszerész elsősorban élelmiszer-vegyipari kísérleteket folytatott, majd puding- és parféporokat, vaníliás és citromos cukrot, különféle tápszereket készített. Első és leghíresebb találmányuk a sütőpor volt, amelyet 1925. március 13-án vetetett lajstromba "Váncza sütő-krémpor" néven.
Fénykorában termékeivel olyan világmárkákat utasított maga mögé, mint az Oetker vagy a Nestlé. 
Egy könyvnek köszönhetően talán újra feltámad a Váncza-legenda.
A lap készítői ezúttal a szomszédos Pozsonyba látogattak. Tizenöt oldalon keresztül kalauzolják az olvasót az egykori koronázó város történetén keresztül, évszázadokon át, recepteken, alapanyagokon. Little Big City, a „legpozsonyibb kifli”, szalonnás-mézes pálinka, knédli, szakolcai káposztaleves, juhtúros pirog, és persze jó borok. A legkiválóbb receptek, a legjobb helyek a szlovák fővárosban, egyszóval: Pozsonyi Kalauz!
Auguszt Olga ezúttal mesés citromkrémes kosárkát készít, Ambrus Lajos és Saly Noémi pedig a magazin fő mondanivalójához nyúlnak vissza. Előbb a sáfrányról olvashattok, majd fűszeres olajok, ecetek készítésével ismerkedhettek meg.
Jó lett, na!