Menüpontok

2012. szeptember 1., szombat

Tarhonyás hús, kicsit másképp…


A Csíki Sándor által elindított Nemzeti Gulyás Nap idén már harmadszor kerül megrendezésre. Nyugodtan mondhatjuk, hogy az eredeti ötletből mára egész kis mozgalom lett. Mi erre az alkalomra egy egyszerű, hagyományos, amolyan békebeli kisvendéglős fogást gondoltunk ki.

Hozzávalók:
1,30 kg sertéslapocka,
3 fej vöröshagyma,
4 gerezd fokhagyma,
2 ek. mangalicazsír,
3 ek. fűszerpaprika,
feketebors, só, köménymag,
1 közepes fej paradicsom,
1 közepes paprika.

Elkészítés:
A vöröshagymát félfőre vágjuk, felaprítjuk, kevés mangalicazsíron pirítani kezdjük, majd meghintjük fűszerpaprikával, kevés víz ment hozzá, egyszer visszasütjük zsírjára. Később beletettük a kockára vágott húst, s hagytuk, hogy levet eresszen. Hozzátettük a paradicsomot és a paprikát, melyet kicsumáztunk, sóztuk, borsoztuk és adtunk hozzá kevés köménymagot, majd a finomra vágott fokhagymával fokoztuk a hatást. Míg a pörkölt készül, nyugodtan el lehet készíteni a tarhonyát, melynek receptjét és a készítés menetét itt találjátok.
Az elkészült ételhez hagymás-paradicsomos zöldsalátát készítettünk, melyhez fehérborecetet használtunk. S bár a tarhonyás hús hagyományos tálalásakor összekeverjük a húst a körettel, mi most elszakadtunk ettől. A külön-külön tálalt étel így vizuálisan is külön élményt jelentett!

Bor:
Persze kisfröccs dukál hozzá!!! Ez lehet akár fehér, rozé, vagy készülhet éppen vörösborból, mindenképpen jó lesz a hatás! :-))