Menüpontok

2012. október 30., kedd

Spagetti paradicsomos húsgombóccal

Ezúttal egy Közép-Olaszország-beli klasszikusra, a Spaghetti alla chitarra con le pallottine-re emlékeztető fogást készítettünk! Azaz, hogy pontosítsunk, nem eredeti chitarra-val, hanem közönséges spagettivel tálaltuk, és a gombócokat nem pirítottuk, hanem főztük. S, hogy mi a különbség…?


A Spaghetti alla chitarra con le pallottine az olaszországi Abruzzo tartomány hagyományos fogása, több száz éve folyamatosan jelen van a régió konyháin. A chitarra szó egyébként gitárt jelent, esetünkben pedig a La chitarra-n egy fakeretben elhelyezett fém (vagy nylon)húrokat értünk, melyre ráfektetik a gyúrt tésztát és a sodrófával egyszerűen ráhengerelnek, a húrok pedig elvágják a tésztát.
Szeretjük is ezeket az ételeket, pláne, ha nem túl bonyolultak, jól értelmezhetők, hiszen azért vagyunk, hogy együnk, s élvezzük az ízeket! Ha a konyhai teendők jócskán meghaladják az élvezet időtartamát, én mindig elbizonytalanodom. Ennél a fogásnál ez a veszély azonban nem fenyeget… 

Kell hozzá:
fél kg pulyka vagy sertés darálthús,
1 fej vöröshagyma,
2 tk. őrölt kömény,
1 tojás,
só, bors,
3 ek. kukoricadara,
400 gr. házi paradicsomlé,
3 ek. olívaolaj,
1 babérlevél,
2 tk. őrölt rozmaring,
kevés cukor,
1 csom. spagetti (durum),
4 gerezd fokhagyma.

Elkészítés:
A darált húst fűszerezzük, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, a kukoricadarát, a tojást, a fűszerek felét, majd jól összegyúrjuk. Érdemes pár órát hagyni, hogy érjenek az ízek, legjobb egy egész éjszakát hűtőben pihentetni. Később nagyjából 3-4 cm átmérőjű gombócokat formázunk, és forró vízben kb. 8-10 perc alatt megfőzzük őket.   
A mártáshoz olívaolajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, jöhet hozzá a paradicsomlé, majd sózzuk, borsozzuk és a fűszerek másik felét is hozzátesszük, kicsit megcukrozzuk. Hozzávetőleg negyed óra alatt, közepes tűzön addig főzzük, míg a mártás besűrűsödik. A folyamat végén a kifőtt gombócokat is a mártásba tesszük.
A kifőtt spagettit tálaláskor kissé feltekerjük, a tetejére gombócokat helyezünk, és a paradicsommártással együtt adjuk az asztalra.

Bor:
Stílszerűen persze egy nem túl testes Chianti Classico illik hozzá, de ha szeretnétek bor terén idehaza maradni, akkor számításba jöhet, mondjuk egy portugieser Villányból, egy zweigelt Sopronból, de jó lehet hozzá akár egy siller is Szekszárdról. A közelmúltban egy érdekes héjontartott szürkebarátot volt módom kóstolni a Skrabski pincétől, szerintem szintén illene hozzá. 


Az említett tésztáról itt egy jó kis video: