Menüpontok

2011. december 8., csütörtök

Magyar Konyha december

Szinte pontosan egy esztendővel ezelőtt jelent meg a felújított Magyar Konyha Magazin. Aki figyelemmel kísérte a lap alakulását, nagyszerű esztendőt mondhat magáénak. Gasztronómiailag biztosan! S talán akkor sem túlzok, ha úgy fogalmazok, most felkerült a pont arra a bizonyos i-re.

A szerkesztők többsége ezúttal Pannonhalmára látogatott. Igazi kis gasztro körkép kerekedett ebből a kirándulásból. Bemutatják az Apátságot, a borászatot, az ott készülő nedűket, és hogy teljes legyen a kép, a Viator Éttermet és Borbárt. Várszegi Asztrik különösen érdekesen mesél a „a tökéletes egyensúly” megtalálásáról, gyermekkoráról, ízekről, alapanyagról, de egyrészt a helyszín, másrészt a közelgő karácsony miatt az egészet kicsit áthatja a vallás, a hit.
Alapanyagok tekintetében itt a tök, a kecskesajt, a csokoládé, utóbbi tekintetében pedig jó kis történeteket olvashattok a szaloncukorról.

Különösen tanulságos az interjú Kalla Kálmánnal, a magyar gasztronómia emblematikus alakjával. Ebből megtudhatjátok, hogy miként vélekedik a magyar konyha megújításáról, ételekről, és nem utolsó sorban, hogyan is éli manapság mindennapjait saját vendégházában, távol a poros és intrikus Budapesttől. Amit Kalla Kálmán elkezd, valahol gondolatban Szepsy István viszi tovább, persze „leszűkítve” szakterületére a szőlőre és a borra, méginkább a Tokajira. A beszélgetésből kiderül, egyszerűen nem érdemes másként tenni a dolgunkat, csak úgy van értelme, ha folyamatosan a legjobbat keressük.
Ha karácsony, akkor sokaknak egyértelműen a hal jut eszükbe. Mégis szégyenletes, hogy ma már a magyar szinte kizárólag ilyenkor fogyasztja az uszonyosokat. De ha már csak ilyenkor, hát adjátok meg a módját, találtok hozzá egy sereg kreatív receptet. Ha pedig már a témánál tartunk rengeteg ajándékötletet, kreatív megoldásról olvashattok, hogy az év egyik legszebb ünnepe még gazdagabb, még meghittebb legyen.

Végre elindult és teljes formájában működik a lap internetes oldala. Szívből ajánlom figyelmetekbe, ráadásul itt akár nyomtatott, akár online formában is előfizethettek a magazinra.