Menüpontok

2012. március 2., péntek

Tavaszi nagy tanulságok

Talán ez lehetne a legtalálóbb alcím a márciusi Magyar Konyhára, már ha egyáltalán kellene azt adni. Mindegy, játszunk el a gondolattal… Egy valami biztos, én átolvasva a mostani számot, ezzel tudom leginkább, egy mondatban summázni a mondanivalót.

Bár a bevezetőben a legfontosabb mondanivalóként az olívaolajról szóló cikket és az ennek kapcsán lezajlott tesztet harangozzák be – bár ez is kétségtelenül nagyon érdekes -, én inkább a Gastón Acurio-val készült beszélgetést emelném ki. Olyan mély és igazán érdekfeszítő interjú kerekedett, melyet akár át lehetne ültetni Magyarországra is. Sok, nagyon sok tanulságos történetet mesél el, melyet nekünk sem szabadott volna, vagy szabadna elkövetnünk. Ráadásul az is kiderül, hogy a gasztronómia hogyan lehet eszköz, egy szegény ország társadalmi összefogásához, nemzeti önérzetének visszaadásához.   


Aztán itt a bab. Ez a sokak által ma is csak középszerűnek gondolt, mindig is a szegény ember ételének alapanyaga. Salamon Csaba írásából megtudhatjuk eredetét, olvashatunk vagy egy tucat különböző fajtáról, s ha ez még mindig nem elég, akkor a Bűvös Szakács szerzői is beleássák magukat a témába. Lesz itt hagyományos zsidó sólet, francia cassoulet, füstölt szalonnás babragu és sokác bab, vagyis mohácsi köcsögös.
Peru nemzeti szakácsának életútját érdemes összehasonlítani a hazai konyhákon edződött séfekével. Fekete Antonio, Kiss Gergely szakmai lépcsői is igen tanulságosak, csakúgy, mint Sándor Tamásé, aki a főzőkanalat letéve, lassan egy évtizede foglalkozik sajtkészítéssel, és mára sajtmanufaktúrája az egyik legismertebb lett szerte Magyarországon.


S persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a böjt kellős közepén vagyunk, ezért aki olyan szerencsés, hogy nem kell követnie Hermann Hesse, német-svájci író mondását: „Ha az embernek nincs mit ennie, bölcsen teszi, ha böjtölni kezd.”, annak ajánlott gyomrát némi kis a paszternákkal, almával, esetleg némi gyomorkeserűvel gyógyítani, ha máshogy nem hát úgy, hogy elolvassa ezeket a cikkeket is.
Jó kis olvasnivalók lettek ezek így tavasz elején…

Köszönet a magazinért a kiadónak: www.magyarkonyhaonline.hu