Menüpontok

2013. február 21., csütörtök

Tejfölös-gombás fusilli

Nagyon hamar összehozható ebéd vagy vacsora is lehet a következő recept. Különlegességét a helyi piacon megvásárolt termelői csiperke adta. Aki viszonylag gyakran eszik csiperkét, és mondjuk eddig hagyományos üzletben vásárolta, annak érdemes egyszer kipróbálni a piacit is. Zongorázni lehet a különbséget…

Kell hozzá:
40 dkg apró csiperkegomba,
5-6 ek. hús vagy zöldség alaplé, 
1 tk. szárított bazsalikom, 
2 ek. olívaolaj,
1 kisebb kápia paprika, 
2 gerezd fokhagyma,
frissen őrölt bors, 
1 k.k őrölt kömény,
1 tk. fűszerpaprika, 
1 ek. vaj, 4 ek. tejföl.

Gombát megtisztítjuk (áztatni nem szabad!), négyfelé vágjuk, majd a felhevített vaj és olívaolaj keverékén megpirítjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, bazsalikommal, fűszerpaprikával, a fokhagymákat pedig belereszeljük. A kápiát megtisztítjuk, csumáját kivágjuk, és apró kockákra vágjuk. Ráöntjük az alaplevet, és maximum 2 percig még pároljuk. Közben hozzáadjuk a kikevert tejfölt, és egyet hagyjuk rottyanni. A gombaragut az al dentére főtt fusilli tetejére halmozzuk. 

Bor:
Lehet hozzá, mondjuk egy jó rozét is párosítani, de egy testes, esetleg hagyományos tölgyfahordóban érlelt fehérbort is elbír. Utóbbi lehet egy karakteres olaszrizling, mondjuk a Balaton-felvidékről, egy délies hárslevelű, vagy éppen egy karakteres furmint, mondjuk Tokaj-hegyaljáról!

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika