Menüpontok

2015. február 16., hétfő

Paradicsomos-sajtos kalács

"-Anya, sütsz valamit?" - hangzott az aktuális kérdés fiúnk szájából. Mivel ráérős hétvége volt ezért párom vette a szokásos kreatív fantáziáját, és megalkotta ezt a kalácsot. Én sajnos "csak" este tudtam megkóstolni, de még így is kárpótolt a nehéz napért. Pizzakedvelők imádni fogják!!!  


A tésztához:
30 dkg fehérliszt, 10 dkg rétesliszt,
fél csomag friss élesztő, langyos víz,
15 dkg reszelt sajt, pici cukor, só, 2 ek. olívaolaj.

A liszteket összeszitálom, sózom, az élesztőt langyos vízben pici cukorral, és meghintett liszttel együtt felfuttatom. Később összekeverem a liszteket, hozzáadom a felfuttatott élesztőt, kicsit meggyúrom. Mehet bele az olívaolaj, a reszelt sajt, majd jó fényesre kigyúrom a tésztát, félreteszem, hogy a kétszeresére keljen.

A szószhoz:
1 paradicsompüré 140g
só, pici cukor,
1 gerezd fokhagyma
bazsalikom
1 ek. olívaolaj

Az alapanyagokat kevés vízzel együtt felforraljuk, majd ezzel fogjuk a megkelt és kinyújtott tésztát megkenni. A tésztát három téglalapra nyújtjuk, megkenjük és feltekerjük, így három fonatot kapunk. A végét összecsippentjük felül, mintha kalácsot fonnánk, majd ezeket egy éles késsel hosszában megvágjuk, és óvatosan kalács formára fonjuk. Behelyezzük a tepsibe, 20 percet kelni hagyjuk, így szépen kinyílnak. Megszórjuk reszelt füstölt sajttal, majd kb. 15 perc alatt készre sütjük. 


Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika

2014: Bőrén sült lazac majonézes burgonyával és gyümölcsökkel
2012: Egyszerű töltött cukkini