Menüpontok

2013. május 23., csütörtök

Erdőkerülők ebédje

Április vége felé, mikor már nagyban tartott a medvehagyma szezon, gondoltam kiugrom egyet az erdőbe. Szívok egy kis friss levegőt, szedek medvehagymát, élvezem a környezetet. Egy egész délelőtti erdőkerülés lett belőle, s mire hazaértem, igencsak korgott a gyomrom.

Pár nappal korábban burgundi marharagut készítettünk, és maradt még belőle egy kevés. Ez volt az alap, csak kissé fel kellett dobni. Kis konyhai kutakodás után, savanyú káposztára és csuszatésztára szavaztam. Erre pedig az ötletet egy ugyancsak korábbi recept, a káposztás-gombás csusza adta. Igaz ugyan, hogy gomba most nem volt, de úgy gondoltam, érdemes lesz ezt összehozni.
Egy fazékba vizet tettem fel főni, kevés vajon felaprított fokhagymát pirítottam, majd rádobtam a savanyú káposztát, a babérlevelet is, innentől viszont már minden párolódott. A készülő alapot ízesítettem sóval, frissen őrölt borssal, és egy egész kevés cukorral. Rövid párolás után hozzáadtam a burgundi marharagut, végül a szerecsendiót. Az időközben felforralt vízben kifőztem a csuszatésztát, leszűrtem, a serpenyőbe tettem, és jól összeforgattam a mártásos raguval. A végén frissen szedett medvehagyma leveleket dobtam rá, 1-2 perc, és már lehetett is fogyasztani!

Bor:
Szerintem ez egy jó példa arra, ha marhahús is van az ételben, az ízek, a további alapanyagok összhatása már fehérbort kíván. Testesebb, minerális ízvilágú chardonnay vagy olaszrizling, furmint is jó partner lehet!