Menüpontok

2012. augusztus 12., vasárnap

Rheinriesling Federspiel 2011

Folytatjuk wachaui nedűket bemutató sorozatunkat. Most egy rizling került sorra, mégpedig rajnai rizling. Ezt különösen nálunk kell hangsúlyozni, hiszen Magyarországon a köznyelv rizlingként az olaszrizlinget érti. Nem így a világban, ahol a rizling minden esetben rajnaira értendő.

Ahogy a múltkor is említettem, a borvidék egyik legfontosabb fajtájáról van szó. A rajnai rizling a világban sok helyütt otthon érzi magát, de itt valóban minden szempontból ideális helyre került. A wachaui meredek, teraszos dűlők lehetővé teszik a napfénynek való maximális kitettséget, a helyi talajviszonyok és az egyedi mikroklíma pedig olyan környezetet biztosít a szőlőnek, hogy az esetek többségében hatalmas koncentrációval érik. Ez a rizling a Federspiel kategóriába tarozik, mely a wachaui minőségi piramis középső tagja. A Steinfederről már esett szó, s remélem nemsokára egy igazi Smaragdot is lesz alkalmunk bemutatni. A Federspiel már egy gazdagabb beltartalmú bort ígér. A helyi előírások értelmében a leszüretelt szőlő minőségének minimum 17 KMW (mustfok) kell elérnie, az alkoholtartalomnak pedig 11,5 és 12,5 közé kell esnie.

A bor már határozott szalmasága árnyalatot mutat, melybe némi aranyszín is vegyül. Még nagyon fiatal, dominálnak benne az elsődleges gyümölcsillatok és –ízek. Illatban kifejezetten fajtajelleges, azonnal megjelenik a rizlingekre jellemző, kissé petrolos jegy, melyet gazdag ásványosság támogat. Mind illatban, mind ízben feltűnik egy érdekes mentás jegy, melyet kiegészít még egy jó adag borsosság és egy kedves őszibarackos jegy, mindemellett már határozott mineralitás is érezhető. Szájban tekintélyes testet mutat. Természetesen teljesen száraz, igen karakteres savtartalmú és határozott extraktédességgel is bír. Utóíze nagyon hosszú! Ára: 8€, így ár-érték aránya szerintem kifejezetten jónak mondható!

Tipp:
Nem feltétlen kell mellé ételt párosítani, mert szólóban is szép. Ha mégis szeretnétek, úgy elvisel akármilyen húsételt, megfelelő fűszerezéssel és mártással még vadhoz és marhahúshoz is el tudom képzelni. Én nagyon szívesen innám egy tejszínes-káposztás szürkeharcsához, de ha esetleg Ausztriában jártok próbáljátok ki a helyi Grammelknödellel.