Menüpontok

2011. december 30., péntek

Koktél szilveszterre

Közeledik az év vége, a szilveszteri ünnepségek-mulatságok sora. Sokan esznek finomakat, és bőven fogy ilyenkor az ital is. Valószínű teli vagytok már ilyenkor mindenféle recepttel, meg tanáccsal, hogy mit készítsetek, de bízom abban, hogy a koktél még nem lerágott csont. Egy érdekes, ugyanakkor pofonegyszerű ital szeretnék szilveszter éjjelére ajánlani.

A Cuba Libre története érdekes, mondhatni fúziós sztori. Kell hozzá egy csepp Amerika, meg egy jó adag karibi életérzés és történelem. Nagyjából ennyi… Ha részletesebb akarok lenni, akkor egészen a 19. század végéig kell visszaúsznunk a történelemben. 

Kuba évszázadokon keresztül spanyol gyarmat volt. 1895-ben tört ki a második függetlenségi háború, amelyben életét vesztette a kubai szabadság példaképe, José Martí is. Éveken keresztül folyt az elkeseredett harc, mire 1898-ban már Amerika is beavatkozott, erre pedig egy hadihajó felrobbantása szolgáltatta az indokot. Bár hivatalos bizonyítékok nem álltak rendelkezésre, Amerika mégis hadat üzent Spanyolországnak, melynek következtében a sziget hivatalosan is, a spanyol-amerikai gyarmat lett, később pedig az USA védnöksége alá került. 

A 20, század elején ugyan önálló köztársasággá alakult, de alkotmánya (Platt nyilatkozat) szerint az Egyesült Államoknak bármikor joga volt beavatkozásra, Kuba pénzügyeinek és külügyeinek felügyeletére. A 20. század elejére Kubában teljes függetlenséget elérő folyamatok indultak, 1902-re pedig a teljes szigeten megszűnt az amerikai „gyámság”, ekkor választották meg az első kubai elnököt, Tomás Estrada Palma-t, a katonák pedig fegyverüket a magasba emelve ünnepeltek, a köszöntést, a közös együvé tartozást pedig egy időre a „Cuba Libre”, azaz Szabad Kuba kiáltás jelentette.
Ennél egyszerűbb koktélt nehéz találni, hiszen mindössze négy alkotóelem kell hozzá. Az ital lelke természetesen a fehér rum, melynek hazája a karibi szigetvilág. Többféle típus létezik, de ehhez a koktélhoz célszerű világos rumot használni. Ezek után nem kell más, mint egy jó longdrinkes pohár, jégkocka, és indulhat a készítés. A jeget a pohárba tesszük, majd felvágjuk a lime-ot, és két negyedet beleteszünk a pohárba, egy kicsit meg is lehet nyomkodni őket. Jöhet a fehér rum, ennek mértéke 4-5cl, majd az egészet felöntjük kólával. Enyhén megkeverjük, és a pohár szélét is lime-al díszítjük. Ez tetszés szerint lehet negyed vagy karika.
Ezzel a koktéllal szeretnék mindenkinek eredményes, boldog 2012 kívánni! Remélem, jövőre is a Culinaricummal tartotok!