2012. január 25., szerda

Marhafarok leves

A marhahúsból készült húsleves számomra a kanalazni valók netovábbja! Persze sokféle húsból lehet jóízű levest készíteni, variáljuk ezt mi is gyakran, mégis úgy gondolom, hogy a főtt marhahús íze, és a belőle készült karakteres húsleves nem hasonlítható semmihez.


Pláne így van ez, ha mondjuk egy szép darab, húsos marhafarokra akadok, így volt ez a múlt héten is. Ilyenkor nem is kell tétovázni, le is csaptam hát a marha „legyezőjére”. Készítettünk belőle egy jóízű levest, majd egy ugyancsak szép darab nyakkal együtt főfogást is kreáltunk belőle. Ezt azonban majd egy későbbi alkalommal mutatom meg.

A marhafarok 1,30 kg volt, melyet közepes lángon feltettem főni. Kis idő múlva jó alaposan lehaboztam, ízesítettem sóval, egész borssal, és hozzátettem az előzőleg megtisztított, piacon vásárolt, jóízű sárga- és fehérrépát, vöröshagymát, fokhagymát, zellert és karalábét. Kifejezetten lassú tűzön – éppen elég, ha csak gyöngyözik – 4-5 óra alatt készre főztem. Ha kész, le kell szűrni, kicsit ülepszik, s ha úgy ítélitek meg, le lehet szedni a képződött zsírt is a tetejéről.

Tipp: Szerintem a leves elmaradhatatlan „kelléke” a cérnametélt, és egy jó kis csípős paprika. Együtt is lehet tálalni, de sokan szeretik ezt a fajta levest csak magában, esetleg a zöldségekkel, majd utána a főtt marhahúst egy kis mustárral, esetleg friss tormával együtt is el lehet fogyasztani. Jól illik hozzá a fröccs!!!  

4 megjegyzés:

 1. Tetszik a legyező ;) A mi családunk ököruszály-nak hívja :)

  VálaszTörlés
 2. Rosenmayer András2012. január 25. 14:47

  Kedves Bodza! Igen, így is nevezhető, tulajdonképpen mindegy, a lényeg úgyis a végeredmény :-)

  VálaszTörlés
 3. Ezt le kell írnom. Ma is nálad csemegéztem, és éppen az osztrák krumplisalit olvastam, mikor fél szemmel felfigyeltem a jobb oldalon egy címre: ,,madárfarok leves". Na ez mi? Megnézem. És persze úgy elolvastam, mint anno a ,,hogyan neveljünk papagájt magról" című írást valahol. Persze papaja volt ;)) Aztán nem elég, hogy madárfarkat olvastam, még azt is látom, hogy már egyszer kommenteltem itt ezt a finom ököruszályt ;)) Hát ez vagyok én meg a madarak. Ja és a gyorsolvasás :))))

  VálaszTörlés
 4. Köszi Bodza! Azért kérlek, ha véletlenül ráakadsz a madárfarok levesre, és megtudod, hogyan kell papagájt nevelni, kérlek mindenképpen értesíts. Előbbi receptje is igen érdekelne :-DDDD

  VálaszTörlés