Menüpontok

2013. október 2., szerda

Kézműves mustárok középkori receptek alapján…

Legutóbb egy ínyenc üzletben járva, igen különleges mustárt sikerült vásárolnom. Azonnal érdekelt az egésznek a háttere, a cég, ahonnan származott. Már ment is a levél, s jött a válasz, több különlegességet is készítenek. Minél előbb szerettem volna megkóstolni és bemutatni, így felvettük a kapcsolatot, majd jöttek a minták.

Fotó: Ghuarved Kft.
A Ghaurved cég 2011. márciusában alakult. Elsődleges céljuk a kiváló minőségű mustárok készítése volt. A kiváló, több ezer éves kultúrnövény mellett sikerült rálelniük  egy olyan receptre, ami több, mint 200 éves múltra tekint vissza. Gyökerei pedig, melyek a középkori Erdélybe vezetnek, a nem hivatalos iratok szerint is már több, mint 400 évesek.
A mustárgyártás lényege, persze itt is a jól megválasztott alapanyag! A 99,9%-os tisztaságú sárga és barna mustármagok kizárólag hazai termesztőktől származik. A magok mellett nagyon fontos a tiszta, jó minőségű víz, melyet a magyar viszonylatban különösön jó minőségű murai kutakból nyernek, és még további két tisztítási eljárásnak vetik alá. Ugyancsak fontos tényezők a biológiai erjesztésű fűszeres ecetek, melyeket ugyancsak a cég szakemberei érlelnek több hónapon keresztül. Ezek után már „csak” cukor, só, friss és szárított fűszerek.

Fokhagymás mustár
Illatában még nem annyira jelentkezik a fokhagyma, mint ízben. Szájban aztán meglepő az intenzitás, ugyanakkor egy kellemes pikáns édesség is kíséri, mindamellett itt tűnik fel leginkább egy karakteres sósság is. Állaga sima, íze a fokhagyma főtt, illetve sült ízét idézi. Mártásokhoz, főtt marhahúshoz, ragulevesek pikánssá tételéhez javasoljuk.

Magos mustár
Már küllemre is igen kellemes: a sárga- és fekete mustármag aránya ígéretes mustárt rejt. Illata karakteres, íze talán a leginkább csípős, mégis hordoz egy kis édességet. Szájba véve először csíp, majd az utóízt már a pikáns édesség határozza meg. Pácolásra, mártásokhoz, raguk ízesítésére ajánljuk!


Medvehagymás mustár
Már első pillantásra étvágygerjesztő: feltűnnek benne a zöld medvehagyma darabok. Jól illik egymáshoz a mustár és a növény, ízei jól kiegészítik egymást, benne egy érintésnyi édesség is feltűnik. Állaga közepesen sima. 

Tárkonyos mustár
A tárkony és a mustármag emésztést serkentő hatását ötvözi. Már illatában is feltűnik a tárkony, ez ízben is folytatódik. Ízei harmonikusak, kellően karakteresek. Állaga kissé szemcsés, benne még feltűnnek az apró magok. Karakteres ízét szerintem leginkább a húsok emelik ki (szárnyas, vad, marha). Kifejezetten jó lehet egy vadasmártásba.

Nagyon remélem, hogy sikerült felhívni a figyelmet ezekre a kiváló ízű, kézműves mustárokra, s, ha kedvet éreztek hozzá, hát rendeljetek Ti is magatoknak, egészítsétek ki vele ételeiteket, vagy még inkább, adjatok neki új ízkaraktert!

Vereckei Ágnes
ghaurved@mustaar.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése