2013. november 19., kedd

Fehérbab abált pulykazúzával

Ez az első étel, amit az abált pulykazúzából készítettem.  Amolyan hétköznapi, őszies fogás, rövidebb levű főzelékként is értelmezhető, a zúza pedig egyfajta feltétként funkcionál. Kissé rusztikus, de igazán ízes fogás.

Kell hozzá:
40 dkg fehérbab,
1 babérlevél
4 db felezett, abált pulykazúza,
só, fehérbors,
1 tk. tárkonyecet,
kevés oregánó.

Elkészítés:
A babot beáztatjuk, másnap babérlevéllel együtt feltesszük főni. Nagyjából félig főzzük, majd egy serpenyőben, leheletnyi zsiradékkal, kevés sóval, fehérborssal, néhány friss levél oregánóval és a tárkonyecettel együtt készre pirítjuk.
A korábban elkészített és befőttesüvegben eltett pulykazúzát kivesszük, és egy serpenyőben enyhén rápirítunk. Ha kész két-három darabra vágjuk, majd a pirított bab tetejére helyezzük, együtt tálaljuk!

2012: Kétéves a Culinaricum!
2011: Márai a magyar borról
2010: Csicsókapüré Indiára hangolva

3 megjegyzés:

  1. Hmmm... ez finom lehetett.
    Mi az, hogy befőttes üvegben eltett pulykazúza?
    Gondolom azt is puhára főzted fűszeres lében és befőttes üvegben tároltad a hűtőben?
    Vagy eltetted, mint egy lekvárt, dunsztolva?
    Lehet, hogy hülyeségeket kérdezek?

    VálaszTörlés
  2. Bocs, bocs, megtaláltam, tehát zsírban sütötted/pároltad konfitáltad puhára és így tetted dunsztosba, na egyszer én is kipróbálom, az én nagymamámék is a háború alatt egy egész disznót tettek így el zsírban, hatalmas bödönökbe és ásták le a kertjük földjébe, hogy nehogy elvigyék tőlük hol az oroszok, hol a németek, mivel a frontvonalban laktak és ez többször is változott, így nem haltak éhen.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Anikó!
    Igen jól értetted, ezek a nagyanyai, nagyapai örökségek jutottak nekünk is eszünkbe. Feleségem nagyszülei Sopronkövesdről kerültek Balfra, az én anyai nagyanyám meg Újkérről Sopronba. Érdekes, most felnőttként jutnak eszünkbe ilyen dolgok :-)
    Köszönjük a hozzászólást!

    VálaszTörlés