2011. december 1., csütörtök

Tejszínes medvehagymás csirkeragu

Bejegyezte: Stefán Mónika

Kincses kamrácskámból…
Ködös-hideg napok járnak mostanság felénk. Egyre többször nyitom ki kamrácskám ajtaját. Bár szívesebben nevezem kincses kamrácskámnak, mert annyi kedves és főleg finom kincset rejteget…

A tavasz illatával kerültek a csupán csak szekrényi kamrámba az üvegbe zárt zöld finomságok. Medvehagyma olívaolajjal… Egy üveg maradt, a többi elfogyott, egy kifli csücskére kenve, pirítóson, gombócba gyúrva, barátoknak ajándékba. Most ezt még meghagyom, de egy jót szippantok az üvegbe csempészett tavaszból… Isteni!!! A fagyasztóm még rejteget néhány csomag levelet, ezt fogom most felhasználni. Nem szokásom különösebben méricskélni, tudom, hogy egy ebédre-vacsorára mennyit érdemes készíteni.

Vacsi adag 3 főre:
50dkg „csokornyakkendő” tészta (durum)
30dkg csirkemell
2dl főzőtejszín
olívaolaj
2 csokornyi medvehagyma
só, frissen őrölt bors

A csirkemellet csíkokra vágom, olívaolajon kissé lepirítom, hozzáadom az összetépkedett medvehagyma leveleket. A tésztát felteszem főni, ha elérte az al dente fokozatot, leszűröm, és félre teszem. Közben a főzőtejszínt ráöntöm a piruló ragura, sózom, tekerek rá egy kis friss borsot, - isteni az illata - egyet rottyan, és kész! A kifőtt tésztát tányérra halmozom, jöhet rá az elkészült ragu, egy villámgyors fotó, és lehet enni…
Már most megfogadtam, ha jövőre eljön a medvehagyma szezonja, két nagy kosárral (vagy 22-vel) szedünk majd, hogy a kincses kamrácskámban még decemberben is legyen bőven a tavasz ízéből.

1 megjegyzés:

  1. Isteni finomság! Csak egy pohár jól behűtött száraz fehérbor, és szerintem tökéletes :-)

    VálaszTörlés