2012. június 24., vasárnap

Pufi palacsinta

Egy csendesebb, „jóebédes”, ejtőzős vasárnap, valami jó kis édességre vágytunk. A palacsinta nálunk mindig biztos befutó, ám ezúttal egy kicsit elszakadtunk a sokéves hagyománytól.

Kell hozzá...
15 dkg liszt
3 ek. kukoricaliszt
2 tojás
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg cukor
1 dl tej,
fél csomag száraz élesztő,
szódavíz,
só, olaj (a sütéshez).

A díszítéshez:
dióbél, gránátalma, birsalmalekvár.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral együtt habosra verjük, hozzáadjuk a tejet, az összeszitált liszteket, amibe előzőleg beletettük a száraz élesztőt. Sűrű masszát keverünk, és annyi szódavizet adunk hozzá, hogy ne híguljon fel, aztán a legvégén hozzákeverjük a habbá vert tojásfehérjét is. Forró serpenyőbe palacsintasütőbe kanalazzuk a masszát, kb. 10 cm átmérőjű palacsintákat formázunk, és mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Mi a Kaldeneker lekvárosház zsályás birsalma lekvárjával, dióbéllel és gránátalma magokkal együtt tálaltuk.

Tipp: Az így elkészített palacsinták körítését persze a végtelenségig lehet variálni. Aki igazán "amerikás" hatást akar elérni, hát tegyen mellé áfonyát, meg juharszirupot. Finom még eperrel, almával és fahéjjal, baracklekvárral, szederrel, szinte bármi illik hozzá. Érdemes elkészíteni sós változatban is, ez esetben hagyjátok ki a cukrot és a vaníliás cukrot. Így kerülhet mellé pirított sonka, szalonna, babragu, kolbász, amit csak elbír a fantáziátok. 


Tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, nagyon finom. Én is szeretem az ilyen vastagabb tésztás palacsintákat. Igazi hétvégi reggeli, ahogy írtad.

    VálaszTörlés
  2. Bár mi ebéd után ettük, ahogy írtuk is, de tényleg ki lehet próbálni akár reggelire is. Akár így, akár úgy, finom!!! :-)

    VálaszTörlés