Menüpontok

2012. június 5., kedd

Vörösboros szarvassonka rösztivel és szeder chutney-val

Valahogy az általunk elkészített valamennyi vadsonkás ételért lelkesedek. Néhány nap elteltével, azonban csak azt vettem észre, hogy ezt a fogást olvasom el többször, ezeket a fotókat nézem meg újra és újra. Hétvégi ebédként, ünnepi vacsoraként egyaránt helytáll, s ha még egy jó pohár vörösbort is találtok mellé, úgy lesz tökéletes a hatás.

Kell hozzá (2 főre):
8-10 szelet szarvassonka,
3 db nagyobb burgonya,
fél fej vöröshagyma,
só, bors, szerecsendió,
2 ek. liszt, vaj.

Chutney-hoz:
fél fej vöröshagyma,
2 marék szeder,
1 kk. őrölt szerecsendió,
2 kk. őrölt fahéj,
frissen őrölt bors, só,
1 tk. nádcukor,
1 kk. őrölt chili,
balzsamecet, vaj,
8-10 szem borókabogyó.

A szarvassonkát megfőzöm, majd hagyom kihűlni hagyományosan a főzőlében. A rösztinek való burgonyát héjában teszem fel főni, közben a vöröshagyma felét apró kockára vágom, megpirítom, mindkettőt hagyom kihűlni. Az alapanyagokat sóval, frissen őrölt borssal, szerecsendióval és liszttel együtt összedolgozom. Kis pihentetés után kis lapos pogácsa-formákat szaggatok, és vajban mindkét oldalukat kissé megpirítom.
A chutney-hoz a vöröshagyma másik felét is összevágom, vajon megpirítom, majd hozzáteszem a két marék szedret. Ízesítem szerecsendióval, fahéjjal, chilivel, borókabogyóval, sóval, borssal, kevés nádcukorral és balzsamecettel, majd az egészet néhány percig lekvár-szerűen főzöm.
A kihűlt sonkából úgy fél centis szeleteket vágok, ezek mindkét oldalát egész kevés vajon megpirítom, majd a rösztivel és a szeder chutney-val együtt tálalom.

Bor:
Ezek azok az ételek, melyek feltétel nélkül vörösbort kívánnak. Adott ugye a szarvassonka, ami ráadásul vörösborban érlelődött, másrészt pedig itt a chutney, ami tovább erősítheti választásunk sikerét. Bátran lehet szerintem ilyenkor egy testesebb merlot-hoz nyúlni, akár Szekszárdról, akár Villányból. Szerintem tökéletes lesz a hatás!   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése