Menüpontok

2013. szeptember 3., kedd

Sertéskaraj tepsis burgonyával, aszalt szilvás hagymalekvárral

Biztos megesik Veletek is, hogy legyen bármilyen meleg vagy hideg, megkívántok valamit, ami lehet, hogy nem éppen az évszakhoz illő. Mi is így jártunk még a múlt hónapban, amikor még tombolt a meleg. Jó éhesek is voltunk, így valami kiadósabbra vágytunk.

Hozzávalók 4 főre:
80 dkg sertéskaraj,
1 közepes fej vöröshagyma,
vaj, olívaolaj, 1 kiló burgonya,
2 jó marék aszalt szilva,
2 nagyobb fej lilahagyma,
1 ek. barnacukor, só, bors, fahéj,
borókabogyó, két db babérlevél, öt-hat szem szegfűszeg, kevés balzsamecetet.

A burgonyákat megtisztítjuk, karikára vágjuk. Tepsibe tesszük, jócskán fűszerezzük sóval és őrölt borssal. Alufóliával lefedjük és készre sütjük. Közben a lilahagymát is megtisztítjuk, félfőre vágjuk, az aszalt szilvát, ha szükséges kimagozzuk. Vaj és olívaolaj keverékén éppen csak kicsit karamellizáljuk a barnacukrot, majd rögtön mehet rá a lilahagyma. Üvegesre pároljuk, és felöntjük éppen csak annyi folyadékkal, hogy ellepje. Fedő alatt pároljuk tovább, s ha a folyadék elpárolgott, mehet hozzá az aszalt szilva is. Fűszerezzük sóval, borssal, borókabogyóval, teszünk bele két babérlevelet, kevés őrölt fahéjt, öt-hat szem szegfűszeget, és a legvégén egy jó löttyintésnyi balzsamecetet.
A sertéskaraj minden oldalát jól befűszereztük, serpenyőben kicsit megpirítottuk, majd félretettük. A visszamaradt zsiradékra dobtuk a szintén félfőre vágott vöröshagymát, amit jó lepirítottunk, majd rövid ideig úgyszintén pároltuk. A legvégén az egész alapot botmixerrel megdolgoztuk, így krémes-fényes, finom szaftot kaptunk.

Bor:
Alacsony vagy közepes alkoholtartalmú vöröset ajánlok hozzá, mégpedig egy jó pinot noirt, mondjuk Egerből vagy egy portugiesert Villányból. Remekül fog illeni az ételhez!

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése