2015. április 10., péntek

Túrógombóc házilag

Én személy szerint még nem találkoztam olyan emberrel, aki ne szerette volna túrógombócot, de biztos vannak ilyenek is. Na, most ők, ne figyeljenek… Ezt a finomságot lehet étteremben, vendéglőben rendelni, van, hogy remegősebb, vagy kissé szárazabb, kisebb és nagyobb formában egyaránt. A legjobb persze, mint mindig, az otthoni, a hazai.

Hozzávalók:
50 dkg túró,
2 tojás,
5 dkg búzadara,
5 dkg kukoricadara,
csipet só, cukor,
1 csésze zsemlyemorzsa,
1 marék dió darálva,
kevés vaj.

Így készítsétek: 
A túrót áttöröm, eldolgozom a tojásokkal, a darával, pici cukor és só is kerül bele. Lefedve állni hagyom kb. 3 órán keresztül. A morzsát és a ledarált diót, kevés vajon barnára pirítom, félreteszem. 
A túrómasszából kézzel gombócokat formázok, és a lobogó vízben addig főzöm őket, míg fel nem jönnek a víz tetejére. Leszűröm, és még forrón a vajban megpirított diós-zsemlemorzsába forgatom őket. Erdei gyümölcsös lekvárt melegítek, és ezzel tálalom a túrógombócokat. 

Tipp:
Van, aki egy kis reszelt citromhéjat tesz a gombócba, mások kevés vaníliával dobják fel. Persze lehet még tejföllel tálalni, ha pedig éppen nincs otthon lekvár, hát egyszerűen szórjátok meg fahéjas porcukorral. Isteni lesz!!!

Ötlet, tálalás és ételkörnyezet: Stefán Mónika

2014: Evés-ivás húsvét környékén
2013: Kiskonyhai örömfőzés
2012: Medvehagyma krémleves házi krumpliszirommal
2011: Hagymaillat az erdőben

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése