Menüpontok

2015. június 29., hétfő

Magyar Konyha - 2015 Nyár

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztőjének ajánlója:
"A legjobb fűszer az étvágy." (Athéni Xénophón történetíró)

Philippe Hecguet XVII. századi francia orvos minden bőséges vacsora után kiment a konyhába és keblére ölelte a szakácsnét: "Drága barátnőm, köszönöm a szolgálatot, melyet nekünk orvosoknak tesz. Ha pompás lakomáival nem terhelné agyon gazdája gyomrát, az orvosi kamarának már rég felkopna az álla!" Más szavakkal: amit megeszünk, annak egyharmada minket táplál, kétharmada az orvosokat.
De hát mit tehetünk? Nyári összevont számunk is hemzseg az ínyenc fogásoktól. A félszáz recept között minden megtalálható mi szem-szájnak ingere: lazacfilé zellerpürével, rókagombás tagliatelle, rostonsült pisztrángfilé mandulával, kacsamáj egressel, de találunk az étlapon lepényhalat, kreol mód készült hátszint is. Várvizi Péter elzászi receptekkel csábít, Saly Noémi nyári szörpökkel, Segal Viktor ehető virágokkal.
Ambrus Lajos és Gyurik Gábor Fűszerkertjében ezúttal a levendula kerül terítékre. Akit meg érdekel az azeri konyha, kedvére csemegézhet a keleties hangzású ételek sorából: dogva, dolma, kufta, kutab. Ezekből nem árt mindig kellő mennyiséget készíteni, a keleti életszemlélet szerint ugyanis "a váratlan vendég Isten ajándéka", nincs nagyobb szégyen, mint ha éhen marad. Önök sem maradhatnak. Ezért olvasnivalót is többet kínálunk a szokásosnál.
Bemutatjuk a Pörcembert, Kocsis Jenő hentest, aki először Balatonkenesén, majd nemrég Budapesten nyitott gourmet üzletet. Stílusa és árukészlete mára legenda, hétvégéken az utcán kígyózik boltja előtt a sor. 
Mesebeli figura Susanne Daucher is, a pécselyi berkenyekirálynő. A német származású szobrászművész ma többféle finomságot - mustárt, ecetet, chutneyt - készít, mint bármelyik betérő (így hívják a Káli-medencébe betelepült művészeket).
Nem akármilyen Rádli József története sem, aki azt vette a fejébe, hogy Blonde D'Aquitaine marhát tenyészt a Balaton-felvidéken. Miként a régi adomák világát idézi a három fiatalember, a szakács, a borász és a sommelier kalandja is, akik feltámasztottak egy középkori legendát.


Guden vitéznek (róla van szó) szőlőszemből van a feje és öklelő kopjája inkább dugóhúzóra hasonlít, mint lándzsára, de olaszrizlingje a csopaki borvidék egyik etalonja.
Szólunk még a BBQ sütés (azaz a barbecue) titkairól, a recepteket Adorjányi Máriusz "nyárspolgár" osztja meg velünk, Litauszki Zsolt pedig elkalauzol kedvenc zöldségtermesz-tőihez Móréhalomra és Balástyára.
Szerkesztőségünk negyedik éve teszteli a Balaton gasztronómiai kínálatát. Idén újra körbejártuk a tavat Badacsonytól Siófokig, bejártuk a Káli-medencét, Tihanyt és a Sajkodi-öbölt, megmásztuk a dél-balatoni borvidék szőlődombjait. Néhány helyet kihúztunk előző kiadványunkból (mert bezárt, tönkrement), számtalan új címet viszont a szakma és az önök javaslatára tettünk be.
Az eredmény meglepő: immár 270 hely, ahol az embernek esélye van rá, hogy jól érezze magát. A balatoni új hullám éttermei (Sparhelt, Márga, Pura Vida), a legizgalmasabb borospincék, a legkedveltebb hal- és lángossütők, cukrászatok, termelői piacok. Ízek, borok, emberek. Minden olyan hely (nem csak ínyenceknek), ahol az a bizonyos - semmihez sem fogható - balatoni életérzés megtapasztalható.
Aki pedig nem hallgat ránk, hanem betér az első becsali csárdába, megérdemli, amit kap. Mint a vendég a régi viccből: "Hogy ízlett az ebéd, uram?" "Ettem már jobbat is!" "Az lehet, uram, de nem nálunk!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése