Menüpontok

2010. november 23., kedd

Sütőtök 2010

Van annak már vagy egy hónapja is, hogy beköszöntött a sütőtök szezonja. Csakúgy, mint minden évben, amint lehet, már veszem is tököt, mert tapasztalataim szerint felhasználása végtelen. Az idei év különösen érdekesen alakult.

A hideg, zord őszi napokon az egyik legkedveltebb csemegém a finom, édes, ízletes sütőtök. Egyáltalán nem csodálkozom töretlen népszerűségén, hiszen szinte minden korosztály fogyasztja, akkor pedig végképp érthetővé válik a dolog, ha kicsit jobban megnézzük, mennyi minden található ebben az érdekes növényben.
A sütőtök a kobakosok családjába tartozó növény, őshazája Dél- és Közép Amerika, ahol elsősorban az indián ültetvényeken terjedt el. Magyarországon a 18. században kezdett megjelenni, s hamar népszerűvé is vált, ugyanis rendkívül igénytelen, vígan megél a legmostohább körülmények között is. Az érett sütőtök magas karotin tartalma miatt rendkívül egészséges. Kedvező lehet allergiára, bőrpanaszokra, serkenti a máj működését, hatással van a szív és koszorúér betegségekre, prosztata problémákra. Sok cukrot, vitaminokat, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz, szénhidráttartalma megegyezik a burgonyáéval. Ezek mellett nem elhanyagolható, hogy ilyenkor ősz táján könnyen és kedvező áron beszerezhetjük.

A régi időkben, kenyérsütő kemencében vagy búbosban, ma sokkal inkább a gáz- vagy villanytűzhely sütőjében készül. Míg korábban szinte kizárólag csak sütési formában gondolkoztak, addig mára a sütőtök megjelent a levesek, köretek, sütemények és a töltelékek világában is, hogy csak a legelterjedtebbeket említsem.
Egyik legkedvesebb gyermekkori emlékem, mikor anyai nagyanyám ilyentájt sütőtökkel várta unokáit, és mi vígan falatozgattunk ebből a csodából. Még ma is emlékszem annak a sült töknek az ízére és kezet melengető forróságra. Ha igazán őszinte akarok lenni, azok a sütőtökök édesek voltak, és valahogy jobb ízűek, mint amit manapság beszerezhetünk. Évek óta próbálkozom, de nem akadt még a kezem közé olyan sütőtök, melyet gyermekkoromban ettem.
Aztán itt van az idei esztendő, így nem véletlen, hogy a bejegyzés címét is így választottam meg. Idén valahogy különösen elégedetlen voltam a sütőtökös „eredményeimmel”.
Tapasztalataim szerint a „hagyományos” kerek, zöldes héjú sütőtök az igazi. Ebben az évben – és hozzáteszem rögtön, hogy idáig – nem bukkantam még igazi édes változatokra. Hallom persze másoktól, meg a piaci kofáktól is, hogy idén sok zöldség kevésbé ízes, mint más esztendőkben, de valahogy 2010-ben a sütőtökre ez kifejezetten igaz. Ennek tudatában megpróbáltam úgy kísérletezni a konyhában, hogy egy kis plusz édes ízt csempésszek az általam elkészített sütőtökös ételekbe.  



Sütőtök krémleves szarvasgombával
A sütőtököt megtisztítom, és kockára vágom. Kevés olívaolajon barnacukrot karamellizálok, majd hozzáteszem a felaprított tököt. Néhány percig együtt pirítom őket, sózom, borsozom. Ezután felöntöm vízzel (ha van zöldség alaplevetek, az még jobb), pár szem egészborsot, rózsaborsot és babérlevelet teszek hozzá. Ha megfőtt, a szokásos módon pürésítem, a végén pár csepp balzsamecetet adok hozzá, és a szarvasgombából is reszelek bele egy keveset. Tálaláskor egy leheletnyi tökmagolajjal díszítem. Pirított kenyérkockákat adhattok mellé.



Fahéjas-mézes sült sütőtök
A sütőtököt szeletekre vágom, állítva beleteszem a tepsibe. A szeletek tetejét meghintem őrölt fahéjjal, és a tetejére mézet csurgatok. Együtt, kb. 40 perc alatt készre sütöm a tökszeleteket. A sárkeresztesi Szabadi család (róluk lesz majd még szó) mézes csemegéivel együtt tálalom.


1 megjegyzés: