Menüpontok

2011. május 2., hétfő

Pisztráng, spárga, Huba és a többiek…

Alig telt el egy hónap és ismét itt a friss Magyar Konyha. Ez a lapszám aztán már visszavonhatatlanul tavaszi lett, sőt szerintem az egyik legjobb, meglehetősen „tömör”, de mégis könnyed betetőzése az évszaknak.

A címlap, a cikkek, szinte az összes bemutatott alapanyag megfelel az év egyik legszebb időszakának. Az életutak, az emberi sorsok iránt érdeklődőknek rögtön itt van egy igazi kalandos hős: Szeremley Huba, a legszebben tálaló szakács: Pesti István, és aki újra visszatalált a fakanálhoz: Pethő Balázs.
Sokan nem is sejtik, hogy a spárga nem csupán mostanság lett igazi kultusznövény az ínyencek számára. Már a görögök is használták, orvosi célra ajánlották, majd a rómaiak vonták rendszeres termesztésbe. XIV. Lajos, a Napkirály például annyira megkedvelte, hogy még speciális melegházat is készítetett, hogy egész évben élvezhesse egyedi ízét. (Nemsokára mi is foglalkozunk vele)
Vagy itt van példának okáért a pisztráng. Száz esztendővel ezelőtt még dúskálhattunk benne, ma már csak két természetes élőhelyén, Lillafüreden és Szilvásváradon tenyésztik és dolgozzák fel. A globalizáció azonban ezt a halfajtát is elérte: manapság előbb juthatunk török, chilei és ír pisztránghoz, mint magyarhoz. Kár…
Indul a piknik-szezon, sokak kosarában lapul ilyenkor szendvics. Ideje azonban elszakadni a parízeres, májkrémes, szalámis közhelyektől. A lapban igazi, eredeti, kreatív szendvicsötleteket találtok, de ha éppen pesto-t, kőrözöttet, hagyományos vagy újragondolt magyaros ételeket 
készítenétek, a magazin ezekre is jó társ.


www.magyarkonyhakiado.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése