Menüpontok

2011. október 18., kedd

Piña Colada

A Mojito történetének taglalásakor már kitértem rá, hogy az alkoholtilalom óriási hatással volt a koktélokra. Az alkoholfogyasztás központja jó időre Európába helyeződött át, de ezalatt kezdett igazán kialakulni a karibi koktélvilág is.

A szabadságot (és a jó italt) kereső amerikaiak szomjúsága óriási volt. Sem erőt, sem pénzt, sem fáradtságot nem kíméltek, ha arról volt szó, hogy átadhatják magukat az élvezeteknek. A „rumturizmus” számára létesített olcsó és gyors hajó, később repülőjáratokkal az amerikai kontinensről akár pár órára is elérhető karibi szigeteken mindent megtettek az érkező vendégek kiszolgálásáért, akik aztán sok száz vagy ezer ropogós zöldhasúval honorálták a szolgáltatásokat.Ebben az időben kezdett igazán népszerűvé válni a Piña Colada is, melyet eredetileg a karibi szigeteken lakó halászok és parasztok látogatóik megvendégelésére készítettek. Az ananászlevelet és a még zöld kókuszdió levét összekeverve frissítőt, vagy a kókusztejet rummal keverve egy Saoco nevű italt kínáltak. E két hagyományos kevert italból jött létre aktuális szereplőnk.

Már ránézésre is tipikus Karibi...

A Piña Colada spanyol kifejezés, jelentése: szűrt ananász, mely a piña (ananász) és a colada (szűrve) szóból tevődik össze. Az elnevezés arra az időre vezethető vissza, amikor még kókusz nélkül készült. Az ananász ebben az időben vagy szűrve (colada) vagy szűretlenül (sin colar) került az italba. Szülőhazája Puerto Rico, az itteni Barrachina étterem és a Caribe Hilton Hotel is magáénak tudja az első igazi Piña Coladát.

Az eredet 
Puerto Rico, a karibi térség, a Nagy-Antillák szigetvilágának legkeletibb része, az Egyesült Államok teljes önkormányzati jogával felruházott társult állama. Ez egy elég bonyolult kapcsolat: a puerto ricoiak az Államok állampolgárainak minősülnek, de szavazati joguk nincs. Megvan a karibi hangulat és életérzés, de a kultúrát és az életet átszövi az amerikai életstílus, és ami a legfontosabb imádják a Piña Coladát.

Hozzávalók:
3 cl tejszín, 5 cl fehér rum, 6 cl kókusztej, 6 evőkanál darabolt ananász (lehetőleg friss).

Elkészítés: 
A tejszínt, a fehér rumot, a kókusztejet és az ananászt turmixgépbe helyezzük. Sok tört jeget adunk hozzá és fél percig keverjük. Ezután longdrinkes pohárba töltjük, pálcára szűrt trópusi gyümölcsökkel, szeletelt ananásszal, koktélcseresznyével és csillaggyümölccsel díszítjük. A karibi térségben gyakran hintik meg egy kis fahéjjal, és előfordul, hogy egy kis barna rumot öntenek a tetejére.

Mint minden klasszikust, őt is elérte a „variálás végzete”. Önjelölt vagy hivatásos mixerek addig okoskodtak és próbálták a különböző összetevőket, míg megalkották a Strawberry, Mango, illetve Raspberry Colada-t. Itt az ananászt eper-, mangó- és málnalével helyettesítik. Készül még alkoholmentes változatban, ekkor Virgin Coladanak hívják, illetve kevés amarettóval, mikor is a rum helyett az ismert olasz likőrt adják a klasszikus hozzávalókhoz.


Fotó: Studio Bakos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése