Menüpontok

2011. július 28., csütörtök

A Mojito

Szerintem, ha ma közvélemény-kutatást végeznénk Magyarországon, a Mojito lenne az a koktél, mely talán az élen végezne. Érdemes bekukkantani egy szórakozóhelyre, menőbb, esti forgalmú klubba, étterembe, s megnézni, hogy a koktélos poharakban mi is tanyázik…

Az ital Kubában született az 1920-as években. A szesztilalom, valamint a növekvő turisztikai vonzerő miatt a szigetre látogató amerikai vendégek között ekkor tett szert nagy népszerűségre és indult el világhódító útjára.

A Mojito egy igazi klasszikus, rendkívül jólesik a nyári forróságban, azonban veszélyeket is tartogat. A mértéket – mint sok más esetben – természetesen itt is tartani kell. Megjelenésével több más változatot is elindított, így ma már igen sok hasonmása fogyasztható, úgy mint: Daiquiri, Gin Swizzle, Bacardi Cocktail, Mint Cooler, Pink Rum, Rum Fizz, Brandy Smash, Cuba Libre, Lime Gin Fizz.

Az ital megismertetésében elévülhetetlen érdemeket szerzett Hemingway, aki kedvenc kocsmájában, a Bodegito del Medio-ban rendszeresen szürcsölgette az italt. Sokak szerint a legjobb, legkiválóbb Mojitot a mai napig itt készítik, így ha arra jártok, ne mulasszátok el a betérést, és legurítani egy pohárral a frissítő nedűből.

Hozzávalók
Hagyományosan 5 összetevője van:
-1 teáskanál cukorszirup (eredetileg cukornádlé),
-lime leve (3 cl),
-4 darab mentalevél,
-fehér rum (3 cl),
-szóda (3 cl).

A pohárba töltjük a cukorszirupot (vagy porcukrot) és lime-ot (vagy citromot), belemorzsoljuk a menta leveleket, majd gyengéden összedolgozzuk egy fa mozsártörővel, hozzáadjuk az apróra tört jeget, a rumot, a szódát. Egy későbbi változata kevés Angostura keserűt, a Karib térségben elterjedt gyógynövénykivonatot is tartalmaz. Akár így, akár úgy jártok el, ne felejtsétek egy szelet lime-al és friss mentalevelekkel díszíteni, na és persze a szívószál se maradjon el.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése