Menüpontok

2011. december 8., csütörtök

Magyar Konyha december

Szinte pontosan egy esztendővel ezelőtt jelent meg a felújított Magyar Konyha Magazin. Aki figyelemmel kísérte a lap alakulását, nagyszerű esztendőt mondhat magáénak. Gasztronómiailag biztosan! S talán akkor sem túlzok, ha úgy fogalmazok, most felkerült a pont arra a bizonyos i-re.

A szerkesztők többsége ezúttal Pannonhalmára látogatott. Igazi kis gasztro körkép kerekedett ebből a kirándulásból. Bemutatják az Apátságot, a borászatot, az ott készülő nedűket, és hogy teljes legyen a kép, a Viator Éttermet és Borbárt. Várszegi Asztrik különösen érdekesen mesél a „a tökéletes egyensúly” megtalálásáról, gyermekkoráról, ízekről, alapanyagról, de egyrészt a helyszín, másrészt a közelgő karácsony miatt az egészet kicsit áthatja a vallás, a hit.
Alapanyagok tekintetében itt a tök, a kecskesajt, a csokoládé, utóbbi tekintetében pedig jó kis történeteket olvashattok a szaloncukorról.

Különösen tanulságos az interjú Kalla Kálmánnal, a magyar gasztronómia emblematikus alakjával. Ebből megtudhatjátok, hogy miként vélekedik a magyar konyha megújításáról, ételekről, és nem utolsó sorban, hogyan is éli manapság mindennapjait saját vendégházában, távol a poros és intrikus Budapesttől. Amit Kalla Kálmán elkezd, valahol gondolatban Szepsy István viszi tovább, persze „leszűkítve” szakterületére a szőlőre és a borra, méginkább a Tokajira. A beszélgetésből kiderül, egyszerűen nem érdemes másként tenni a dolgunkat, csak úgy van értelme, ha folyamatosan a legjobbat keressük.
Ha karácsony, akkor sokaknak egyértelműen a hal jut eszükbe. Mégis szégyenletes, hogy ma már a magyar szinte kizárólag ilyenkor fogyasztja az uszonyosokat. De ha már csak ilyenkor, hát adjátok meg a módját, találtok hozzá egy sereg kreatív receptet. Ha pedig már a témánál tartunk rengeteg ajándékötletet, kreatív megoldásról olvashattok, hogy az év egyik legszebb ünnepe még gazdagabb, még meghittebb legyen.

Végre elindult és teljes formájában működik a lap internetes oldala. Szívből ajánlom figyelmetekbe, ráadásul itt akár nyomtatott, akár online formában is előfizethettek a magazinra.



5 megjegyzés:

  1. Éppen most mondtam le egy év után az előfizetést.
    Nekem ez az újság már túl sok.
    Vannak olvashatóbb gasztromagazinok e mellet, azok közelebb állnak hozzám.

    VálaszTörlés
  2. Rosenmayer András2011. december 10. 11:03

    Sajnálom, hogy így gondolod, de hát íz ízlések... Egyébként mi nem tetszik bővebben? Hogy érted, hogy túl sok?

    VálaszTörlés
  3. Én szeretem az újságot, néha megveszem az újságosnál, témától függ. Színvonalas és sok jó étteremből hoznak receptet.

    VálaszTörlés
  4. András, nincs semmi baj az újsággal, csak nekem kicsit tudományos. Amikor megjelent, kicsit csalódtam, mert a régit vártam.
    Szép képek, finom ételek, de nem gondolom, hogy nekem itthon ezeket így kellene elkészítenem. Az, hogy mifelé fejlődik az éttermi gasztronómia, nálam csak a kíváncsiság szintjéig terjed.
    Csipesszel tányérra rakott köretnek szánt borsószem paprikakockával nem kivitelezhető, ha nekem egyedül kell tálalnom nyolc embernek.
    Érdekes volt, az újságokat megtartom és egészen biztosan fogom még olvasgatni. Sok érdekes cikk volt bennük.

    VálaszTörlés
  5. Rosenmayer András2012. január 7. 9:36

    @Daisy:
    Igen, így már értem a problémádat. Kétség kívül sok újszerű és kevésbé tradicionális dologról is írnak.

    VálaszTörlés