Menüpontok

2011. december 12., hétfő

Krainer

Én sülve szeretem...
Ez a név, ez az első látszatra egyszerű, idegen szó nem sokat jelent nekünk. Inkább a határainkon túl – elsősorban Szlovéniában, Horvátországban és Ausztriában – népszerű kolbászt takarja. Úgy gondolom, hazai kolbászféléink igen jók, kóstolgassuk, fogyasszuk is bőszen őket, de mivel lassan a disznóvágások szezonjába érünk, aktualitása miatt, néha nem árt egy kicsit kalandozni ezen a téren is.

Miért is különleges ez a készítmény, a válasz egyszerű: mert eredetileg csakis Szlovéniában, szlovén húsból készül(hetne). Azért a feltételes mód, mert jelenleg ausztriai cégek is nagy mennyiségben állítják elő, hiszen a terület valaha az Osztrák-Magyar Monarchia része volt. Ettől függetlenül odahaza már elnyerte a Protected Geographical Indication (PGI), vagyis az eredetvédett termék címet. A Krainer egyike Szlovénia legfontosabb gasztronómiai termékeinek. Eredeti neve: Kranjska Klobasa, de ismert Kransky Sausages, Carniolan Sausages, Krainer Wurst néven is. A klobasa természetesen kolbászt jelent, a Kranjska pedig a régió, Krajna nevéből ered. Kransky néven Észak-Amerikában, Ausztráliában is elterjedt, ahová a szlovén kivándorlók által jutott el.

Hivatalosan 1896-tól származtatják, de néhány forrás 1858-ra teszi említését. Eredeti receptje szerint háromnegyed rész aprított sertéshús, negyed rész marhahús és szalonna alkothatják. Kevés víztartalom, só, bor és fokhagyma, ezek a megengedett fűszerek. 
Az előkészített és ízesített tölteléket hagyományos sertésbélbe töltik, majd a szokásos módon párokat formáznak. A Krainer általában 12-16 cm hosszú, súlya pedig 180-200 gramm között mozog. Hagyományosan meleg, körülbelül 70 fokos füstön érlelik, bár újabban lehet találkozni füstöletlen változatokkal is. Amit én vásároltam Ausztriában, természetesen eredeti szlovén volt (KOŠAKI TMI d.d. Maribor)-tól származott, és füstölt, kóstoltam már más változatokat is, de szerintem ez a legjobb.
Ha az előbb említettem már Ausztriát, akkor szólnom kell a Käsekrainer-ről is, ez ugyanis nem tekinthető eredetinek, viszont a sógoroknál igen népszerű. Állítólag valamikor a 70-es 80-as évek fordulóján alakult ki. Ebben az esetben az eredeti recepthez 20%-os, felkockázott Ementáli sajtot adnak.

A Krainer-t természetesen lehet főzni és sütni is, én például az utóbbira szavazok. Nyáron persze semminél sem jobb a szabadtéri grillezés, ráadásul a faszénparázson sült kolbász illatánál és ízénél kevés jobb dolog létezik. Akár a hagyományos, akár a sajtos változat mellett döntötök, a lassú, kíméletes, alapos sütést javaslom. Legyen a kolbász kívülről szép ropogós, és a belseje is süljön meg rendesen. Frissen reszelt tormával, mustárral, esetleg erős paprikával és friss kenyérrel nagyon finom. Ausztriában gyakran baguette-be teszik, és a Hot-dog-hoz hasonlóan fogyasztják. Kedvelt téli csemege karácsonyi vagy ádventi vásárokon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése