Menüpontok

2011. december 1., csütörtök

Michel Roux – Tésztavarázs (sósan és édesen)

A T. Bálint kiadó ismét egy remek gasztronómiai könyvvel lépett a piacra. Nekünk a napokban hozta meg a postás, de a piacon is csak néhány hete jelent meg, így remélem nem sokat vesztünk aktualitásunkból.

Jómagam akkor találkoztam Michel és Albert Roux nevével, mikor Gordon Ramsay könyveit olvastam. A brit szakács többször is említi a szakembereket, mégis nekem egészen idáig kissé ismeretlennek tűnt a szerző. Michel Roux 1941-ben született a franciaországi Charolles-ban. Tizennégy évesen Párizsba költözött családjával, ahol először kitanulta a cukrász, majd a szakács mesterséget. Mikor fivére, Albert Londonba költözött, Michel is követte, és 1967-ben megnyitotta első éttermét, a Le Gavroche-t, mely az első étterem volt egész Nagy-Britanniában, ahol kettő, majd három Michelin csillagot nyertek. A szakács megszerezte a Meilleur Ouvrier de France kitüntető címet, mely a cukrászok világának egyik csúcsa, 2004 óta a francia becsületrend tagja, és nem utolsó sorban megkapta a Brit Birodalom Érdemrendjének tiszti fokozatát is (OBE).

A kiadó ajánlása szerint: „Csupa könnyen elsajátítható recept található ebben a nagyszerű gyűjteményben, amely minden klasszikus tésztareceptet a lehető legegyszerűbben mutat be. A 3 Michelin csillaggal rendelkező csúcsséf, Michel Roux tudása a klasszikus francia iskolában csiszolódott és több mint 30 évnyi tapasztalattal és óriási gyakorlattal rendelkezik a tésztakészítés terén.
Minden fejezet egy meghatározott tésztafélére épül és ennek az alaptésztának az elkészítési technikáját lépésről lépésre mutatja be. Az ezt követő receptek az alaptészta különböző felhasználási módozatainak a lehetőségét ismertetik- édes és sós tésztaételek formájában egyaránt. Lenyűgöző a szerző által felvonultatott klasszikus és modern, sós és édes tészta receptek mennyisége és sokszínűsége. Végig kitűnően illusztrált szakácskönyv, ami arra született, hogy vezető szerepet töltsön be a tésztakészítés világában. „

Remek ajándék lehet, akár újdonsült, de gyakorló háziasszonyoknak és- uraknak, cukrászoknak, de akár azok is bátran kezükbe vehetik, akik „mindössze” enni szeretnek.
Ajánlom figyelmetekbe a kiadó honlapját, ahol megrendelhetitek a könyvet: www.tbkiado.hu

5 megjegyzés:

  1. Nekünk egy hete hozta meg a futár, mindenki átlapozta, és már most tele van különböző, színes címkékkel, jelölve az elkészítendő étel fontosságát. Nagyon részletes kidolgozású alapmű, ajánlom, akár ajándéknak is tökéletes.

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy egyetértünk Max! Valóban nagyon jó könyv, mi már ki is néztünk pár érdekességet, amit majd elkészítünk. Külön jónak tartom, hogy szinte ugyanolyan arányban foglalkozik sós tésztás ételekkel, mint édesekkel.

    VálaszTörlés
  3. tegnap kaptam egy emlit, hogy késik a szállítás, de azért remélem karácsonyig ideér :(

    VálaszTörlés
  4. Rosenmayer András2011. december 1. 9:44

    @chili: Nálunk is volt egy kis kézbesítési probléma. Mivel nem postás hozta, hanem küldönc, és éppen dolgoztam, nem tudtam átvenni, de értesítőt persze nem hagyott. Így késtünk több mint egy hetet a megjelentetéssel.

    VálaszTörlés
  5. én eddig mindent az irodába rendeltem :) de most lett egy lehetőség, hogy innen pár méterre nyitottak átvételi pontot, ahol nincs postaköltség, viszont lassabb. szerencsére ma kaptam újra levelet, hogy megjött, délben megyek érte :D

    VálaszTörlés